Bonding; kompozit dolgu malzemelerinin dişe yapıştırılması uygulamasına verilen isimdir. Bonding işlemi sırasında dişe herhangi bir hasar verilmemektedir. Hastaların daha estetik ve daha doğal bir gülüş elde edebilmeleri için uygulanmaktadır. Dişlerdeki küçük bozulmalarda kullanılan bir tedavidir. Ancak dişlerdeki problemlerin büyük olması durumunda; laminelerin ve porselen kronların tercih edilmesi daha uygun olmaktadır. Tek seans içerisinde yapılabilen bir işlem olduğu için hastaların sosyal hayatlarına kısa süre içerisinde geri dönmesini sağlamaktadır. Normal dişler ile benzer bakım uygulanması gerekmektedir.
Bonding Nedir?
Bonding uygulaması; koruyucu diş hekimliği yöntemlerinden biridir. Bağlayıcı kuvveti yüksek, farklı opaklık ve şeffaflıkta renk seçeneği sunan bir dolgu malzemesinden yapılmaktadır. Diş yüzeyinde doku kaldırma işleminin yapılmasına gerek olmadan, kompozit rezin uygulamasının yapılmasına verilen isimdir.
Bonding Tedavisinin Özellikleri Nelerdir?
Bonding işlemi için bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:
- Dişlerde aşındırma işleminin yapılmasına gerek olmadan uygulanabilmektedir.
- Bir seans içerisinde 4 veya 6 dişe kadar bonding uygulaması yapılabilmektedir.
- Belirli bir seviyedeki dişlerin aralıklarının ve şekil bozukluklarının giderilmesi için uygulanan bir tedavidir.
- Kırık veya bölgesel bir bozukluk bulunuyor ise; bunun düzeltilmesini sağlamaktadır.
- Bonding işlemi sonrasında bakıma özen gösterilir ise; uzun süreli kullanımı mümkün olmaktadır.
- Doğru cilalama yapılması ve senelik periyotlarda olan diş hekimi randevularının aksatılmaması sonucunda; doğal dişlere oldukça yakın bir renklenme olabilmektedir.
- İşlem sırasında anestezi uygulanması gerekli olmamaktadır.
- Estetik diş hekimliği yöntemlerinde ve gülüş tasarımında bonding uygulaması yapılmaktadır. Kişiselleştirilmiş renk ve görünümde kompozit dolgu yapılabilmesi için gerekli malzemeler seneler içerisinde geliştirilmiştir.
Bonding Tedavisi
Bonding işlemi için öncelikle hastanın detaylı muayenesi yapılmaktadır. İşleme uygunluğu değerlendirilmektedir. Dişlerin rengini, şeklini, boyutunu değiştirmek ve kusurlarını gidermek için yapılacak olan bonding uygulamasının adımlar aşağıdaki gibidir:
- Hazırlık aşaması olmaktadır. Bu süreçte hastaya anestezi verilmesi gerekiyor ise; lokal anestezi yapılmaktadır. Ayrıca dişlerinin aşındırmaya ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilmektedir.
- Rubber dam yani lastik örtü ile hastanın dişleri izole edilerek dişler işleme hazırlanmalıdır.
- Dolgu yapılacak olan dişe pürüzlendirici, bağlayıcı ajan uygulanmaktadır. Bunun nedeni ise; dişin yüzeyi ile kullanılacak olan dolgu materyalinin bağlantısının sağlanabilmesinin amaçlanmasıdır. Diş polimerize edilmektedir.
- Kullanılacak olan bonding materyalinin, hastanın doğal dişlerine en uygun renkte seçilmesi gerekmektedir. Rengi belirlendikten sonra katman katman materyal yerleştirilmelidir.
- Yerleştirilen materyalin şekillendirme işlemi yapılmalıdır. Sonrasında ise; cilası yapılmalıdır. Dişin sonrasında renklenmemesi için cilalama aşamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Duruma göre hastaya bonding uygulaması yapıldıktan bir hafta sonra tekrar cilalama işlemi yapılabilmektedir. Dişlerin lekelenmemesi için oldukça gerekli bir işlemdir.
Bonding Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?
Bonding uygulamasının süresi; hastanın işlem uygulanacak olan diş sayısına göre farklı olmaktadır. 2 veya 3 diş için bonding tedavisi gören hastaların seansları; ortalama 1 veya 1.5 saat sürebilmektedir. Tek seans içerisinde işlemin tamamlanabilmesi mümkündür. Kontrol seansı ise; işlemden bir hafta sonrasına verilmektedir. Kontrol seansına gidilmesi oldukça önemlidir. Çünkü tedavinin başarı oranının arttırılabilmesi için gerekli uygulamaların yapıldığı seanstır. Hastanın o anki dudak pozisyonunun yanılttığı durumlarda, düzeltme işlemleri kontrol seansında yapılmaktadır. 6 aylık periyotlarda dişlerin cilalanması ve kontrolü yapılabilmektedir.
Bonding Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bonding uygulaması sonrasında önemli noktalara bakıldığında; hastanın işlemden sonraki günlerde, dudak ve dil tarafından dolgunun olduğu bölgeye fazla temas edilmemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Dolgunun yapıldığı bölgeye fazla temas edilmesi durumunda; kabarıklık ve rahatsızlık hissi ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Ayrıca dişte yükseklik olması durumunda; karşı dişe fazla değebilmektedir ve dolayısı ile bu da kırıcı bir kuvveti ortaya çıkartabilmektedir.
Yapılan dolgunun kırılmaması için hastanın sert darbeler almaktan kaçınması gerekmektedir. İğne, kalem, toka gibi sert nesneleri ısırmaması ve dişlerine bunlar ile baskı uygulamaması gerekmektedir. Ayrıca beyaz leblebi ve pirinç gibi içerisinden taş çıkabilecek ya da sert gıdaları tüketmemelidir. Bonding uygulaması sonrasında diş bakımına önem verilmelidir. Rutin diş fırçalamaya ek olarak diş ipinin de kullanılması gerekmektedir.
Bonding Tedavisi Kesin Çözüm Müdür?
Bonding işleminin kalıcılığı düşünüldüğünde; tedaviden sonra da hastanın ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekmektedir. Yapılan uygulamanın korunabilmesi için cilalama işleminin aksatılmaması gerekmektedir. Ayrıca renklenme problemine neden olan gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir. Buna ek olarak doğal dişlerde olduğu gibi ağız ve diş bakımının sağlanması gerekmektedir.
Bonding Tedavisi İle Elde Edilen Avantajlar Nelerdir?
Bonding işleminin yararları şöyledir:
- Çoğunlukla dişlere aşındırma işlemi yapılmayan bir tedavidir.
- Dişlerin belirli bir miktarda uzatılabildiği bu uygulama ile beraber hastanın gülüşünün daha genç veya istediği şekilde gözükmesi mümkün olmaktadır.
- Sararmış diş probleminin çözülmesini sağlayan bir uygulamadır.
- Dişlerde oluşan çürük ve kırık problemlerinin etkili bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
- Lamine porselen ya da estetik porselen düşüncesi olmayan hastalar; daha az ücret ödeyerek bonding tedavisi olabilmektedirler.
Leave a Reply