Diş eti çekilmesi; her yaştan insanda oluşabilecek ve birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Diş eti çekilmesinin oldukça yaygın olması ile beraber; yavaş yavaş gerçekleşen bir problem olduğu için her hasta diş eti çekilmesini erkenden fark edemeyebilmektedir. Diş eti çekilmesinin hangi sebepten kaynaklandığını öğrenebilmek ve tedavi edebilmek için şüphelenildiği anda diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Olumsuz alışkanlıkları olan ve diş bakımına dikkat etmeyen bireylerde kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Diş bakımına dikkat edilmesi ile beraber ilerlemesinin durdurulabilmesi mümkündür.
Diş Eti Çekilmesinin Semptomları Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin belirtileri, dişlerde hassasiyet oluşması ile kendilerini göstermektedirler. Belirtiler aşağıda verilmiştir:
- Diş fırçalama esnasında ya da herhangi bir zaman diliminde, hastanın diş etlerinde kanama görülmektedir.
- Elma, armut gibi sert yiyeceklerin tüketimi esnasında; diş etinde kanama olduğu görülebilmektedir.
- Dişler normaldeki boylarından daha uzun gözükür iseler; bu durum, diş eti çekilmesinin belirtisi olabilmektedir.
- Diş etlerinde kızarıklık ya da şişlik olması halinde; diş eti çekilmesi görülebilmektedir.
Diş Eti Çekilmesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin sebepleri aşağıda açıklanmıştır:
- Periodontal hastalığı bulunanlarda çoğunlukla diş eti çekilmesi görülebilmektedir. Diş eti dokusunu ve dişlerin yerinde durmasını sağlayan kemiği tahrip eden enfeksiyonların ortaya çıkması durumudur.
- Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre toplumun %70’i genetik faktörler dolayısı ile diş eti çekilmesi problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Diğerleri ise; bağımsız olarak diş eti çekilmesi problemi yaşayabilmektedirler.
- Dişlerin hem sert hem de yanlış teknik ile fırçalanması sonucu, diş minesinde yıpranma görülebilmektedir. Bu da diş eti çekilmesi yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.
- Hastanın ağız ve diş bakımını yeterli derecede yapmaması sonucu, dişlerin arasındaki plaklar diş eti taşlarına dönüşebilmektedirler. Bu diş eti taşları ise; eğer diş temizliği ile çıkartılmaz iseler, diş eti çekilmesine neden olabilmektedirler.
- Ergenlik döneminde olanlar veya hormon seviyesinin dalgalanmasına neden olabilecek hamilelik, emzirme ve menopoz gibi durumları olanlar; diş etleri konusunda daha hassas olmaktadırlar. Bu yüzden diş eti çekilmesi problemi daha sık gözlenmektedir.
- Tütün ürünleri kullananların dişlerinde yapışkan plaklar bulunmaktadır. Bunların da dişlerden çıkartılamaması durumunda, diş etine sebep olduğu görülmektedir.
- Özellikle stresli dönemlerinde; farkında olmadan dişlerini gıcırdatan veya sıkan insanlar olmaktadır. Bu kişiler dişlerine çok fazla kuvvet uyguladıkları için diş eti çekilmesi problemi ile karşı karşıya kalabilmektedirler.
- Çarpık veya hizalanmamış dişleri olan hastaların dişlerine, diş etlerine ve kemiklerine yapılan baskı fazla olmaktadır. Bu da zaman içerisinde diş eti çekilmesine sebebiyet vermektedir.
- Dudağına ya da diline piercing yaptıranların diş eti dokuları yıpranmaktadır. Piercing ile temas eden bölgelerde diş eti çekilmesi oluşması riski bulunmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Riski Olanlar Kimlerdir?
Diş eti çekilmesi riski olanlar aşağıda belirtilmiştir:
- Her yaş grubunda görülebilecek bir rahatsızlık olsa da; 65 yaşın üzerindeki kişilerde %88 oranında diş eti çekilmesi gözükmektedir.
- Sigara ve tütün ürünlerini kullananlarda diş eti çekilmesinin görülme olasılığı, diğerlerine göre daha fazla olmaktadır.
- Ailesinde diş eti çekilmesi olanlar, risk altındadırlar.
- Diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olanlarda diş eti çekilmesinin görülme ihtimali daha fazla olmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Olanlara İmplant Veya Kaplama İşlemi Yapılabilir Mi?
Diş eti çekilmesi problemi olanların implant ya da kaplama yaptırması mümkündür. Diş eti tedavisinin uygulanması ile beraber protez tedavisine geçiş yapılmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?
Diş eti çekilmesi tedavisi için öncelikle etkilenen bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Diş eti çizgisinin alt bölümündeki dişlerin ve kök yüzeylerinin plakları ve tartarları çıkartılmaktadır. Ardından açıkta bulunan kök alanına bakterilerin tutunmasını engellemek amacı ile bölgenin düzgünleştirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte diş hekiminin önerisi ile antibiyotik kullanımı da gerekebilmektedir. Derinlemesine yapılan temizlik ile hastanın hasarı tedavi edilemez ise; diş eti ameliyatının edilmesi gerekebilmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Önüne Geçebilmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Diş eti çekilmesinin önlenmesi için hastanın diş eti çekilmesine neden olan durumları ortadan kaldırması gerekmektedir. Ayrıca diş bakımına özen göstermesi gerekmektedir. Gün içerisinde düzenli olarak dişlerini fırçalaması ve ayrıca diş ipi gibi bakım ürünleri ile dişlerini temizlemesi gerekmektedir. Kullanılan diş fırçasının yumuşak kıllı olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca doğru diş fırçalama teknikleri, diş hekiminden öğrenilebilmektedir. Yıl içerisinde en az 2 kere diş hekimine kontrole gitmeleri gerekmektedir. Diş eti çekilmesinin önlenebilmesi için alınabilecek önlemlerden bazıları ise şöyledir:
- Sigara gibi tütün ürünleri kullanan hastaların, bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.
- Beslenmelerini bir düzene koymalılardır. Dengeli ve sağlık beslenecek şekilde kendilerine bir program hazırlamalılardır.
- Diş eti çekilmesi problemini yaşamış veya riski olan kişilerin; ağız ve dişlerindeki farklılıkları takip etmeleri gerekmektedir. Bir değişiklik olması durumunda, direkt diş hekimine gitmelilerdir.
Leave a Reply