Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu, reçine dolgusu olarak da isimlendirilmektedir. Seramik ve farklı kimyasal bileşenlerin kullanılması ile beraber kompozit dolgular elde edilmektedirler. Azı dişleri başta olmak üzere ön dişlerde de uygulanabilmektedir. Gelişen teknoloji göz önüne alındığında; hastaların ısırma ve çiğneme fonksiyonlarını daha güçlü bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamaktadır. Uzun yıllar kullanılabilmektedir ve fiyat performans olarak değerlendirildiğinde başarı oranı oldukça yüksek olan bir uygulamadır. Tek seansta bitirilebilen bir uygulamadır. Hastanın doğal diş rengine uygun bir renkte kompozit reçine kullanılarak dişlerin daha doğal görünmesi sağlanmaktadır.Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu Uygulaması İçin Yaş Sınırlaması Var Mıdır?

Kompozit dolgu tedavisi için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılar; kompozit dolgu tedavisi görebilmektedirler. Her yaş grubunun dişlerinin daha estetik olması ve işlevsel yönünün arttırılması için kompozit dolgu uygulanmaktadır.

Kompozit Dolgunun Uygulandığı Dişler Hangileridir?

Kompozit dolgu yapılan dişler; estetik kaygılar dolayısı ile önceden ön dişler olmaktaydı. Ancak günümüzde ağız içerisinde her bölgeye kompozit dolgu yapılabilmektedir. Çürümüş, kırılmış, aşınmış ve renklenmiş dişlerin görünümünün düzeltilmesi için kompozit dolgu uygulaması yapılabilmektedir. Ayrıca dişler arasındaki boşlukları doldurmak için de uygun bir tedavidir.

Kompozit Dolgu İşlemi Nasıl Uygulanır?

Kompozit dolgu yapımında öncelikle dolgunun yapılacağı dişin çürüğünün temizlenmesi gerekmektedir. Lokal anestezi uygulanarak dişteki çürük temizlenebilmektedir. Ancak çürüğün çok derin olmaması durumunda, anestezi uygulanmadan da çürük temizlenebilmektedir. Dişlerin dolguya hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için dişlere rötuş yapılmaktadır ve temizlenmektedir. Temizlenen dişe dolgu yerleştirilmektedir. Yerleştirilen dolgu; dişlerin yapısına en uygun ve işlevini en iyi gerçekleştirecek şekilde düzeltilmektedir. Hastaya en uygun şekilde kompozit dolgunun düzeltilebilmesi için ısırma provası ve dille yüzey kontrolü yapılmaktadır.

Kompozit Dolgu İşlemi Dişlerdeki Bütün Boşluklar İçin Uygun Mudur?

Kompozit DolguKompozit dolgunun uygun olduğu diş boşlukları, küçük boşluklardır. Geniş alana kompozit dolgu yapıldığında, dayanabilme ihtimali oldukça düşük olmaktadır. Aşırı kuvvetlere dayanıklı olmadığı için küçük alanlarda kompozit dolgu tercih edilmelidir.

Kompozit Dolgu Tedavisinden Sonra Ne Yapılmalıdır?

Kompozit dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler arasında ağız ve diş bakımı bulunmaktadır. Diş hekiminin talimatları doğrultusunda ağız sağlığına özen gösterilmelidir. Kompozit dolgu işleminden sonra dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti olmaktadır. Hastaların kompozit dolguya alışma süresi içerisinde hassasiyet devam etmektedir. Ancak sonrasında herhangi bir problem yaşanmamaktadır.

Kompozit Dolgu İşleminden Sonra Ağrı Hissedilir Mi?

Kompozit dolgu ağrısı, işlemden sonraki 1-2 ay içerisinde hissedilebilmektedir. Dolgu yapılmış olan dişlerin belirli bir iyileşme süresi olmaktadır ve özellikle çiğneme esnasında ağrı hissedilebilmektedir.

Kompozit Dolguların Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ömürlerine bakıldığında; yaklaşık 7 ile 10 yıl arasında bir süre dayanabilmektedirler. Bu sürecin uzaması veya kısalması ise; hastanın ağız bakımına gösterdiği özene bağlı olmaktadır. Diş hekiminin verdiği tavsiyelere dikkat eden ve dolgu bakımını aksatmayan hastalar, dolgularını daha uzun süre kullanabilmektedirler.

Kompozit Dolgu Uygulamasının Avantajları Nelerdir?Kompozit Dolgu

Kompozit dolgunun yararları aşağıdaki gibidir:

  • Hastaların estetik kaygılarının ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
  • Tedavi bir gün gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Dolayısı ile zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir tedavidir.
  • Amalgam dolguların arka ve ön dişlere uygulanması tercih edilmemektedir. Ancak kompozit dolgular, arka ve ön dişlere uygulanabilmektedir.
  • Daha doğal ve estetik bir görünüm elde edilebilmesi amacı ile doğal diş renginde dolgu malzemeleri tercih edilmektedir.
  • Kimyasal yapısı bulunan kompozit dolgular; diş ile daha iyi bütünleştikleri için birleşim bölgelerinde çürük oluşumu gözlenmemektedir.
  • Diş dokularını destekleyen bir uygulamadır. Dolayısı ile kırılma ve sıcaklık hassasiyeti gibi bir durum yaşanmamaktadır.
  • İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmediği için anestezi yapılmasına bile gerek duyulmamaktadır.

Kompozit Dolgu İşleminin Dezavantajları Nelerdir?Kompozit Dolgu

Kompozit dolgunun zararları aşağıda verilmiştir:

  • Her ne kadar geçici bir durum olsa da; kompozit tedavisi görenler, bir süre hassasiyet problemi yaşayabilmektedirler. Hassasiyetin şiddetlenmesi veya uzun sürmesi durumunda, diş hekimlerine görünmeleri gerekmektedir.
  • Renklendirici özelliği bulunan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi durumunda; dişte renklenme olabilmektedir. Dolayısı ile dişin yapısını etkileyen renklendirici gıdaların tüketilmemesi veya azaltılması gerekmektedir.
  • Doğal diş yapısına göre çok daha fazla kırılgandır. Bu sebeple sert ve kabuklu yiyecek tüketimi yapılmamalıdır.

Kompozit Dolgu Fiyatları Nelere Göre Değişmektedir?

Kompozit dolgu ücretlerinin değişiklik gösterdiği faktörler şunlardır:

  • Dolgu yapılacak olan diş sayısı, kompozit dolgu fiyatlarını etkilemektedir.
  • Enfekte olmuş diş veya diş eti var ise; bunların düzeltilebilmesi için ek işlem uygulanmaktadır. Bu da kompozit dolgu fiyatlarının artmasına neden olmaktadır.
  • Dolgu yapılacak olan dişin ağız içerisinde bulunduğu konuma göre bir fiyat belirlenmektedir. Dolgu işleminin yapılmasını zorlaştıracak konumda bulunan dişler için dolgu ücreti daha yüksek olmaktadır.
  • Tedaviyi gerçekleştirecek olan diş hekiminin uzmanlık alanı, bulunduğu şehir, anlaşmalı olduğu sigortalara göre farklı tutarlarda kompozit dolgu ücretleri istenebilmektedir.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları