Ankerli (Çıtçıtlı) Protez
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez
Çıtçıtlı protez uygulaması, tam protezin yapılamadığı, az sayıda dişin eksik olduğu durumlarda yapılan bir işlemdir. Uygulama, genellikle ön dişlerde, estetik kaygılarla yapılmaktadır. Ankerli protez uygulaması ile kişilerin eksik dişlerinden kaynaklanan, yaşam standartlarını düşüren durumlardan kurtulması, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının eksiksiz yerine getirilmesi hedeflenir.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez Nedir?
Çıtçıtlı protezin tanımı, kişilerin dişlerinde meydana gelen eksilme, kırılma gibi durumlarda, tek veya iki diş için uygulanan damak protezidir. Damak kalıbı alınarak uygulanan protez, kişilerin ağzında eksik dişin neden olacağı sorunları önlemeyi hedefler. Ağızdaki sağlam dişlerin protezi desteklemesi için dişlere tutunmayı sağlayacak ekler yapılır. Bu sayede protezin yeme yada konuşma sırasında ağızdan çıkması önlenir. Protez yapımı ortalama 5 seans sürer. Bu nedenle kişilerin birden fazla kez hekime gitmesi gerekecektir.
Uygulamanın başlangıcında kişilerin eksik dişlerinin durumunun görülmesi ve diş köklerinin belirlenmesi amacıyla röntgen çekimi sağlanır. Kişilerin röntgen çektirmesinin ardından köklerin ve sinirlerin durumu belirlenerek kırılan veya çürüyen dişin alınmasına karar verilebilir. İşlemin sonrasında damağın ve dişin kalıbı alınarak yapıma gönderilir. Yapılan protez, kişinin ağzına uyumlu olmalı ve diğer dişlere tutunarak ağızda kalmalıdır. İşlemden sonra kişi protezini istediği gibi kullanabilir.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez Hangi Durumlarda Uygulanır?
Ankerli protez kullanımını gerekli kılan durumlar, kişinin özellikle ön kısımda bulunan diş eksiklikleridir. 1 ya da 2 dişin eksik olması durumunda bu protez çeşidinden yararlanılır. Uygulamada eksik dişler dışında kalan dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Uygulama sırasında yapılacak işlemlerde kullanılan protez, sağlam dişlere tutunacaktır. Bu nedenle kişilerin sağlam dişlerinde herhangi bir zayıflık görülmemelidir. Ayrıca kişinin çene ve diş etlerinde sorunlar görülmesi, erime gibi problemler yaşanması durumlarında ankerli protez uygulanamaz.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protezin Avantajları Nelerdir?
Çıtçıtlı protez kullanmanın yararları, kısa alışma süresi ve rahat kullanımdır. Bu protez çeşidi, kişilerin kısa sürede uyum sağlayacağı bir kullanım özelliğine sahiptir. Bağlantı bölümlerinin esnek olması, kişilerin takıp çıkarma sırasında zorlanmamasına neden olur. Ayrıca kişiye özel kalıp alınarak yapılması, dişlere ve ağza tam yerleşmesini sağlayacaktır.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ankerli protez kullanırken özel olarak dikkat edilmesi gereken konu, protezin takıp çıkarılması aşamasıdır. Protezin sert bir şekilde takılıp çıkarılması, etrafını çevreleyen lastiklerde aşınma ve yırtılmaya neden olur. Bu nedenle protezin uzun ömürlü olmaması durumu yaşanır. Bunun yanında ankerli protez kullanımında, protez ağza iyice yerleştirildikten sonra çene kapatılmalıdır. Aksi halde protezin sağlam dişler arasında ezilmesi, yamulması ve çeneye tam oturmaması durumları meydana gelir. Bu nedenlerle protez kullanımı sırasında kişilerin, protezi iyice yerine yerleştirmeleri gerekmektedir. Protezin dişlere temas eden kısmında bulunan hassas bağlantı kısımları, protezin doğru yerleştirilmemesi durumunda aşınarak yırtılır. Bu nedenle protez kullanılamaz hale gelebilir.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez Ameliyatı Ağrılı Geçer Mi?
Çıtçıtlı protez operasyonunda ağrı hissedilmesi durumu ile karşılaşılmamaktadır. Hatta bazı durumlarda; hastaya uyuşturucu iğne yapıldıktan sonra ankerli protez işlemi yapılmaktadır.
Ankerli (Çıtçıtlı) Proteze Alışmak Kolay Mıdır?
Ankerli proteze alışma aşamasına bakıldığında; alt çenede dilin alt kısmında ve üst çenede de damaktan geçen metal kısımlarının olması nedeni ile alışmak biraz zorlayıcı olabilmektedir. Ancak bu zorlanma sadece belirli bir süre olmaktadır. Hasta işlemden belirli bir süre sonra rahatça, kendi dişini kullanıyormuş gibi çıtçıtlı protezi kullanmaya devam edebilmektedir. Sert olmasından dolayı, takma ve çıkarma aşamalarının zor olması problemi; zaman içerisinde yuvaların esnemesi ile beraber ortadan kalmaktadır.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez İle Rahat Yemek Yenebilir Mi?
Çıtçıtlı protez ile beslenenler; kesme, ısırma ve öğütme gibi fonksiyonlar sırasında herhangi bir problem ile karşılaşılmamaktadır. Bunun nedeni ise; yapılan protezlerin hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek alınarak yapılmış olmasındandır. Dolayısı ile hassas protezlerin tutuculuğu, kişiye herhangi bir rahatsızlık vermemektedir.
Ankerli protezler ile yemek yenirken, protezlerin hareket etme gibi bir durumu bulunmamaktadır. Protezler yuvalar içerisine oturtuldukları için protezin yerinden oynaması mümkün değildir. Ancak çıtçıtlı protez işleminin yaptırılmasının üzerinden uzun zaman geçmesi halinde; hassas bağlantıların kastiklerinde gevşeme olma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda ise; lastiklerin değiştirilmesi ile problem giderilebilmektedir.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protezde Estetik Bir Problem İle Karşılaşılır Mı?
Ankerli protezlerin görünümüne bakıldığında; estetik açıdan rahatsız olunabilecek bir durum bulunmamaktadır. Hassas bağlantılı protezler, kancalı protezler ile kıyaslandıklarında; daha estetik olmaktadırlar.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protezlerin Tamiri Mümkün Müdür?
Çıtçıtlı protezlerin tamirleri; protezin hasar alan, kırılan veya düşen noktasına göre farklı zorluk derecelerinde olmaktadır. Kaide kısmında ve dişlerde kırılma olması halinde; tamir edilme aşaması oldukça kolay olmaktadır. Hassas bağlantılarda bulunan lastikler gevşediğinde ise; bu lastiklerin değiştirilmesi ile çözüm bulunmaktadır. Ancak hassas bağlantı kısımlarının kırılması durumunda; bunun tamiri pek de kolay olmamaktadır.
Ankerli protezlerde oluşan kırıkların tamirinin süresi; kırığın oluştuğu yere, şekline ve boyutuna göre farklılık göstermektedir. Yine de 1-2 gün içerisinde hasarın onarılması mümkündür.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez Her Hastaya Uygulanabilir Mi?
Ankerli protezin uygulanabildiği hastalara bakıldığında; şeker hastaları da dahil olmak üzere her hastaya rahatlıkla uygulanabilecek olan bir tedavi yöntemidir. Sadece uygulama sonrasında yaşanabilecek olan durumları okuyarak, bunların herhangi bir hastalığına karşı olumsuz etkisinin olması halinde; doktoruna danışması gerekmektedir. Ağızda çeşitli vuruk ve yaralar görülebileceği gibi, ağız kuruluğu da çekilebilmektedir. Bunun için doktor kişiye özel jel ve yapay tükürük kullanmasını söyleyebilmektedir.
Kemik erimesi problemi olan hastalar da rahatlıkla çıtçıtlı protez yaptırabilmektedirler. Çünkü ankerli protez yapımında; kemik dokusunun hacmine önem verilmemektedir. Dişlerden destek alınarak yapılan bir işlem olduğu için hastanın mevcut dişlerine ve bu dişlerin durumlarına bakılmaktadır.
Alerjik Rahatsızlığı Olan Hastalar Ankerli (Çıtçıtlı) Protez Yaptırabilir Mi?
Alerjik hastaların çıtçıtlı protez yaptırması için öncelikle alerji testi yaptırması gerekmektedir. Hangi maddelere alerjisinin olduğunu bilmeden tedaviye başlanmamalıdır. Ankerli protezde metal ve akrilik malzeme kullanımı olduğu için metale veya akriliğe alerjisinin olup olmadığına bakılmalıdır. Hastanın metale alerjisinin olması halinde; alerjisinin olduğu metal kullanılmamaktadır. Başka bir metal ile işleme devam edilmektedir. Ancak akriliğe alerjisi olan hastaların ankerli protez yaptırabilmeleri mümkün olmamaktadır. İmplant destekli protez kullanmaları mümkündür.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protezin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Ankerli protezin kullanım süresine bakıldığında; bu sürenin kişiden kişiye göre değiştiği görülmektedir. Hassas bağlantılı protezlerin tekrarlanması için destek alınan dişlerde kayıp yaşanması gerekmektedir. Protezlerin hijyenine özen gösterilmesi, iyi bakılması halinde; uzun yıllar süresince kullanılmaları mümkündür. Dolayısı ile kullanım şekline bağlı olarak kullanılabileceği süre de farklılık gösterebilmektedir.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protezi Olanlar Dişlerine Başka Bir İşlem Yaptırabilirler Mi?
Çıtçıtlı protez yaptıracak olanların dişlerine başka bir işlem yaptırması gerekmektedir. Sonrasında çıtçıtlı protez işlemi yaptırılabilmektedir. Dişlerde hazırlanmış olan yuvalara oturtulmaktadırlar. Dolayısı ile mevcut dişler kaplanmadan dişe başka bir işlem yapılamamaktadır.
Ankerli (Çıtçıtlı) Protez İle Parsiyel Protezin Farkları Nelerdir?
Ankerli protez ile parsiyel protezin farklılıkları aşağıda verilmiştir:
- Parsiyel protezlerde kullanılan kancalar estetik değillerdir. Ancak çıtçıtlı protezlerde kanca kullanımı yoktur.
- Mevcut dişlerde işlem yapmadan ankerli protez yapılamamaktadır. Parsiyel protez işlemi öncesinde ise mevcut dişlere bir işlem yapılması zorunlu olmamaktadır.
- Parsiyel protez yapılacak olan hastanın çenesindeki diş sayısının bir önemi bulunmamaktadır. Ancak çıtçıtlı protez yapılacak olan hastanın çenesinde en az 4 veya 6 dişinin olması istenmektedir.
- Maliyet açısından kıyaslandığında; ankerli protez daha maliyetli olmaktadır.
- Çıtçıtlı protezin kullanımı parsiyel proteze göre daha kolay olmaktadır.
Leave a Reply