Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum diş kaplama, dişlerin aşırı aşınması nedeniyle meydana gelen diş tahribatlarında uygulanan bir yöntemdir. Zirkonyum veneers, hem estetik açıdan kişilerin yaşam standartlarını yükseltir, hem de sağlıklı bir ağız içi ile yaşama devam edilmesini sağlar. Bu uygulamada kişilerin kullanılamaz duruma gelmiş dişlerinden kaynaklanan estetik ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesi sağlanırken, ağız kokusu gibi ikincil hasarların giderilmesi hedeflenir. Uygulama, profesyonel hekimler tarafından yapılmalıdır.
Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Kullanılır?
Zirkonyum diş kaplama uygulamasının yapılması gereken haller, beyazlatma işleminin sonuç vermediği durumlardır. Bunlar antibiyotik kullanımına bağlı renk değişimleri ya da geri dönülemez çürüklerdir. Uygulamanın kesinlikle yapılması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Diş kaybının dolgu yapılamayacak derecede ilerlemesi, dişlerde aşırı aşınma kaynaklı madde kaybı
- Lamine ile kapatılamayacak bir diş açıklığına neden olunması, diastama denen durumun hastalarda görülmesi
- Ağızda daha önce metal destekli kuron uygulaması yapılmış kişiler
- Kırık durumlarında komposit dolgularla kırığın kapatılamayacağı durumlar
- Rengi ve yapısı bozulmuş dolgu durumlarında bu uygulama önerilmektedir.
Ağızda daha önce yapılmış dolgular, zamanla aşınmaya ya da sigara gibi etkenlere bağlı olarak renk değiştirir. Tutunması zorlaşan dolgular düşebilir. Bu durumlarda da zirkonyum kaplama işlemi yapılır. İşlemle dişin güçlendirilmesi, tekrar kullanılabilir hale gelmesi hedeflenir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Uygulanır?
Zirkonyum kaplamanın uygulama aşamaları, ağız röntgeninin çekilmesi sonrası diş kalıplarının alınması ile başlar. Altyapı provadan sonra dişlere, alınmış kalıplarla yapılan kaplamalar yerleştirilir. İşlemlerin tamamı ortalama 7-10 gün sürer. İşlem, uygulamanın ağız içinde dişlere ne kadar yakıştığını görmek ve en uygun diş kalıbını almak için prova gerektirir. Kalıp alımının ardından işlem düzenlemesi için en az 4 gün geçmesi gerekmektedir.
Zirkonyum Kaplama Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplamanın yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Uygulama, dişin doğal hali ile tamamen aynı bir görünüm elde edilmesini hedefler. Bu nedenle zirkonyum veneers uygulamasında ön diş restorasyonlarında yapay bir görünüm elde edilmez.
- Diş eti çekilmesi gibi ileri dönem sorunlarında dişlerde leke kalmasını engeller. Diğer uygulamalarda diş eti çekilmelerinde, diş eti diplerinde grilikler ve lekeler gözlenmektedir.
- Altyapıda metal bulunmaması, uygulamanın daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.
- Dişe kusursuz derecede tutunan malzeme, diş ile bütünleşir.
- Malzemede ışık yansıtma özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle uygulama, estetik bir gülüş imkanı sunar.
Zirkonyum Kaplama Mı Lamine Kaplama Mı?
Zirkonyum kaplama ile lamine kaplamanın farkı, dişlerin yapı bozukluklarında da uygulanma durumlarıdır. Zirkonyum uygulaması dişlerin kırık ve çürüklerinde uygulanabilir. Ancak lamine kaplamada, dişlerin çarpıklık durumunun da önüne geçilir. Diş hekiminin tavsiyesi ile kişinin hem diş etleri, hem de diş yapısı göz önünde bulundurularak hangi uygulamanın yapılacağına karar verilir. Zirkonyum Kaplama uygulamasında da lamine uygulamasında da dişlerin zarar görmemesi birinci önceliktir.
Zirkonyum Kaplamanın Diş Etleri İle Uyumu Nasıldır?
Zirkonyumun diş etleri ile uyumuna bakıldığında; diş dokusuna oldukça uyumlu olan bir malzeme olduğu görülmektedir. Dişin boyun bölgesinde veya diş etinde morarmaya dönük renk değişimleri yaşanmayacağı gibi, diş eti çekilmesi de meydana getirmemektedir. Metal destekli protezlerde görülen problemler, zirkonyumda görülmemektedir. Kişinin yanlış fırçalama yöntemleri uygulaması halinde diş eti çekilir ise; bu durumda da karşılaşılan görüntü estetik açıdan bir problem oluşturmamaktadır.
Zirkonyum Kaplama Yaptırabilecek Olanlar Kimlerdir?
Zirkonyum uygulamasını yaptırabilecek olanlar için belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Her yaş grubuna yapılabilecek bir uygulamadır. Ancak genellikle 18 ile 20 yaş arası ve gelişim döneminde olan kişiler için önerilmemektedir. Çene büyümesinin yaşanması durumunda, aralanmalar olacağı için zirkonyum kaplama bu süreçte yapılamamaktadır.
Zirkonyum Kaplama İşlemi Esnasında Ağrı Hissedilir Mi?
Zirkonyum kaplama ağrısı olan bir işlem değildir. Sadece bazı kişilerde hafif bir sızlama hissedilebilmektedir. Kişi lokal anestezi altındayken zirkonyum kaplama işlemi yapılmaktadır. İşlem sonrasında ise; diş rengine geçici bir kaplama uygulanmaktadır ve kişinin sıcak soğuk hassasiyetinin olmasının önüne geçilebilmektedir. Bu süreçte kişi herhangi bir problem yaşamamaktadır.
Zirkonyum Kaplama Tedavisinin Sonuçlanma Süresi Ne Kadardır?
Zirkonyum kaplama tedavi süresi; kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Kişinin yapılan işlemi beğenip beğenmemesine, hekim ile hastanın memnuniyetlerini değerlendirmesi göre süreç uzayabilmektedir. Ancak diş etlerinde herhangi bir problem çıkmaması durumunda; 1 hafta içerisinde zirkonyum kaplama tamamlanmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Dişlerde İleride Renk Değişimi Olur Mu?
Zirkonyumda renk değişimi olması gibi bir durum söz konusu değildir. Yüzeyine bakıldığında; pürüzsüz ve kaygan bir porselen yapıya sahip olduğu görülmektedir. Dolayısı ile de plak birikimi gibi bir durum ile karşılaşılmamaktadır. Kahve, çay, sigara gibi renklendirici gıdalar kullanılsa dahi zirkonyumda renk değimi görülmemektedir. Uygulamanın yapıldığı zamanki renk korunmaya devam etmektedir.
Zirkonyum Kaplamada Ağızda Tat ve Koku İle İlgili Problemler Yaşanır Mı?
Zirkonyum ağızda tat veya koku değişikliğine sebep olmamaktadır. Bunun nedeni ise, içeriğinin metal olmamasıdır. Ayrıca içerisinde metal olmadığı için metale alerjisi olanların zirkonyum kaplama kullanması durumunda da herhangi bir alerjik reaksiyon gösterilmemektedir.
Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?
Zirkonyum kaplama bakımı, normal dişlere yapılan bakımlardan farklı olmamaktadır. Normal diş fırçalama periyotlarında, aynı yöntem ile dişlerin fırçalanmaya devam edilmesi gerekmektedir. Ayrıca 6 ayda bir düzenli bir şekilde doktora gidilmelidir. Bu sayede dişlerde herhangi bir problem ile karşılaşılması halinde; erken teşhis edilebilmektedir ve tedbir alınabilmektedir.
Zirkonyum Kaplamanın Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Zirkonyum kaplama süresine bakıldığında; doktor kontrollerinin aksatılmaması halinde, uzun yıllar kullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Ancak net bir süre verilememektedir.
Zirkonyum Kaplama Değiştirilirken Dişler Zarar Görür Mü?
Zirkonyum kaplamanın değiştirilmesi esnasında kişi herhangi bir rahatsızlık duymaz. Aynı zamanda dişlerde doku kaybı da meydana gelmemektedir. Bunun nedeni ise; zirkonyum kaplamanın kesilerek çıkartılmasıdır.
Zirkonyum Kaplamayı Sökme Yöntemleri Nelerdir?
Zirkonyum kaplamaları sökme yolları şu şekildedir:
- Zirkonyum kaplama ile diş etinin kesiştiği noktaya zirkon kaplama sökücü yerleştirilebilmektedir. Bu sökücünün ucunda ufak bir çıkıntı bulunmaktadır. Çok fazla kuvvet uygulamaya gerek kalmadan, az bir kuvvet ile vurularak çıkartılabilmesi mümkün olmaktadır. Kaplamalara fazla zarar vermeyen bir yöntemdir.
- Birinci yöntem ile zirkonyum kaplamaların çıkartılamadığı durumda, zirkonyum kaplamaları kesme yöntemi uygulanmaktadır. Kesme işlemi uygulanan kaplamalar bir daha kullanılamamaktadırlar. Aeratör aleti kullanılarak kaplamalar kesilmektedir. Bu alet, dolgu yapılırken dişi aşındırmak için kullanılan alettir.
Zirkonyum Kaplama İşleminin Dezavantajı Var Mıdır?
Zirkonyum kaplamanın tavsiye edilmediği kişiler; uzun dişsiz aralıklara sahip olan bir ağız yapısı olanlardır. Arka bölgelerde kırılma ihtimali daha fazla olacağı için zirkonyum kaplama dezavantaj olabilmektedir.
Diş Eti Hastalığına Sahip Olanlar Zirkonyum Kaplama Yaptırabilirler Mi?
Diş eti hastalığı olanlar için zirkonyum kaplama önerilmemektedir. Öncelikle diş eti hastalığının iyileştirilmesi, sonrasında zirkonyum kaplama işleminin yapılması gerekmektedir.
İmplant Üzerine Zirkonyum Kaplama Yapılabilir Mi?
İmplant üstüne zirkonyum kaplama yapılabilmesi mümkündür. Hatta metal üzerine kaplama yapılmasına göre daha estetik bir görüntü yakalanabilmektedir.
Zirkonyum İle Gülüş Tasarımı Yapılabilir Mi?
Zirkonyum gülüş tasarımı yaptırabilmek mümkündür. Bunun için öncelikle kişinin dişlerinin ölçüsü alınmaktadır. Sonrasında ölçüsü alınan dişlerin alçı modelleri dökülmektedir. Kişinin yüzüne en uygun çalışma yapılır ve mock-up’ı hazırlanır. Sonrasında kişinin ağzına uygulanır ve bu sayede kişi dişleri kesilmeden önce dişlerinin son hali hakkında fikir sahibi olur. Doktor ile istişare ederek ideal gülüş tasarımı belirlenir ve sonrasında dişler kesilir. Zirkonyum kaplama aşamaları uygulanmaya başlanır.
Leave a Reply