Dental İmplant
Dental İmplant
Dental implant uygulaması, yapılan kalıcı protez uygulamasının çene kemiğine ulaşmasını ve sabitlenmesini sağlar. Aslen bu işlem için kullanılan vidanın adı implanttır. Dental implant, bir ya da birden fazla dişin eksikliğinde diş protezi uygulanacaksa, protez için diş kökü görevi görmektedir. İmplant, zirkonyumdan üretildiğinden vücut tarafından bir parça olarak benimsenir. Bu nedenle iltihap gibi istenmeyen durumlara neden olmaz.
Dental İmplant Nedir?
Dental implantın tanımı, ağız içi diş etlerine yerleştirilen, kalıcı protez için zemin hazırlayan vida düzeneği olarak yapılır. Sağlam diş etine vidalanan kökler, iyileşme süreci içerisinde üzerine kalıcı protezlerin monte edilmesi ile kapatılır. İşlemde kullanılan malzemeler zirkonyumdan özel olarak üretilir. Dişlerin tamamen kaybedilmesi durumunda yapılan bu işlem, dişlere ait sinirlerin de alınması ile uygulanabilir.
Dental İmplant Hangi Durumlarda Kullanılır?
Dental implant gerektiren durumlar, ağızda yeterli diş olmaması ancak diş etinin sağlam olması durumudur. Uygulama için diş eti, en azından implantı tutacak kadar sağlam olmalıdır. Aynı zamanda çene kemiği de sağlam olmalı ve implantı kabul etmelidir. Zaman içinde implant malzemesi ile çene kemiği birleşecektir. Bu nedenle kullanılan malzemenin steril olması, kalitesi ve doktorun hatasız çalışması önem taşır.
Bunların yanı sıra bir dişin tamamen çürüyüp bitmesi durumunda da dental implant uygulamasına yer verilmelidir. Bu durumda diş eti kesilerek dişin çıkarılması ve sinirlerden temizlenmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda işlemin iyileşme süresi uzayabilir. Ayrıca uygulama, kişilerin kalıcı protez taleplerinde de yapılır. Ön, arka diş durumu fark etmeden, ağız içerisindeki her bölgeye implant uygulanabilmektedir.
Dental İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?
Dental implant uygulamasının yapılışı, 10-15 dakikalık bir işlemdir. Ancak bu kadar kısa sürede tamamlanmasına rağmen, ciddi cerrahi işlemler sınıfına girmektedir. İlk olarak çene kemiği ve kalan dişler için ağız için röntgen görüntülemesi yapılır. Bu sayede ağızda bulunan dişlerin sinirlerinin uçları, dişin çene kemiğindeki konumu gibi önemli bilgiler elde edilir. Ardından yapılacak protezin büyüklüğüne karar verilir. Buna göre implant vidasının nerelere monte edileceği belirlenir. Eksik diş sayısına göre yapılacak implant işlemi, hekim kararıyla iyileşmeye bırakılır. Hekimin istediği tarihte tekrar gelinerek implantların üzerine protez ekleme işlemi yapılır.
Dental İmplant İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Dental implantın iyileşme zamanı, kişinin ağız içi temizliğine ve diş etlerinin durumuna göre değişiklik gösterir. İlk adımda kişilere uygulanan implant işleminde, implantın üzerine protez yerleştirmeden geçirilmesi gereken süre 4-7 gündür. Bu süre içerisinde diş etinde açılan implant hasarlarının iyileşmesi durumunda kişilere bir sonraki randevuda protez yerleştirme işlemi yapılır. Bu işlemin tamamen iyileşmesi ise 4-6 hafta sürebilmektedir. Dental implant işleminin ardından asitli maddelerin tüketilmesi, sigara kullanılması ve aşırı soğuk, sıcak maddelerle dişlerin temas etmesi, iyileşme sürecini yavaşlatacaktır.
Dental İmplantın Artıları Nelerdir?
Dental implantın avantajları aşağıdaki gibidir:
- Yapılan diş implantları kişinin kendi orijinal dişi gibi bir görüntü sağlamaktadır. Dolayısı ile de doğal diş hissi korunabilmektedir. Dental implantlar, kemikle kaynaşabilecek şekilde tasarlandıkları için kalıcı bir uygulama olmaktadır. Dolayısı ile gerçek dişlerden çok bir farkları bulunmamaktadır.
- Dişlerin kayabilmesi mümkün olmadığı için kişinin akıcı bir şekilde konuşmasında herhangi bir problem meydana gelmemektedir. Uygun olmayan protezler ise ağız içerisinde kayabildikleri için yanlış telaffuz yapılmasına neden olabilmektedirler.
- Diş kaybı yaşayanlar, kökün olduğu yerde boşluk oluştuğu için implant uygulaması yapılarak yeniden bir kök oluşturulabilmektedir.
- Dişlerde kayma olmadığı gibi, çiğnemede de herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Dolayısı ile ekstra bir çaba sarf etmeden veya acı hissetmeden, istediği besini tüketebilmektedir.
- Kişi dişlerinin daha iyi göründüğünü düşünerek kendisini daha iyi hissedebilmektedir. Bu sayede daha özgüvenli olabilmektedir.
- İmplantlar komşu dişe zarar vermeden yapıldığı için kişinin kendi dişleri uzun bir süre boyunca ağzında sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmektedir. Bu sayede ağız sağlığını destekleyen bir uygulama olmaktadır.
- Uzun süre kullanılabilmektedirler. Oldukça dayanıklılardır.
- Protezler çıkartılırken karşılaşılan rahatsızlıkları önlemektedirler.
Dental İmplantlarda Başarı Oranı Ne Kadardır?
Dental implantların başarı yüzdesine bakıldığında; %98 oranında bir başarı sağladığı görülmektedir. Çene içerisine yerleştirildiği yere, implantların bakımına göre başarı oranını kişi kendisi de belirleyebilmektedir. Ancak yüksek oranda dental implantlardan fayda sağlanabilmektedir.
Dental İmplant İşlemi Herkese Yapılabilir Mi?
Dental implant yaptırabilecek olanların yeterli kemik ve sağlıklı diş etlerine sahip olmaları gerekmektedir. Oral cerrahi işlemi veya diş çekimi yapılabilecek olan kişiler; dental implant işlemini de problemsiz bir şekilde yaptırabilmektedirler. Ancak kişinin dental implant kullanıp kullanamayacağını diş hekimine danışması gerekmektedir. Ağır sigara kullanımı, diyabet, kalp rahatsızlıkları, baş ve boyun bölgesine yapılmış radyasyon tedavisi olan kişilerin dental implant işlemine uyum sağlayıp sağlayamayacaklarına diş hekimi karar vermektedir. Ayrıca implant yapıldıktan sonra da kişinin diş hekimi ziyaretlerini aksatmaması gerekmektedir.
Dental İmplant Acılı Bir İşlem Midir?
Dental implant ağrısı veya acısı olan bir işlem değildir. Lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Lokal anestezi ile dental implant yaptıran hastalar; anestezi etkisini yitirmeye başladıktan sonra gün içerisinde ağrı hissedebilmektedirler. Bu ağrılar hafif ağrılardır. Endişe edilmesine gerek olmamaktadır. Operasyon sonrasında doktor kişiye ağrı kesici vermektedir ve bu süreçte doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
Dental İmplant Sonrasında Aynı Seansta Dişler Takılır Mı?
İmplant işlemi sonrasında dişlerin takılması, aynı seans içerisinde yapılan bir işlem değildir. Ancak hastanın dişsiz bir şekilde hayatına devam edemeyeceği durumlarda; bu süreçte geçici protezler kullanılmaktadır. İmplanttan sonra aynı seans içerisinde geçici protez takılmaktadır. Takılan geçici protezin implant ile bağlantısı olmamaktadır. Diş eti ve komşu dişten destek alınarak bağlantı yapılmaktadır. Hastanın geçici protezler ile 3 aylık bir süreci geçirebilmesi mümkün olmaktadır.
Geçici protez ile 3 ay geçiremeyecek olan kişiler; bu 3 ay süreyi geçirmeden, direkt implant işleminin yapıldığı seansta protezlerini taktırabilmektedirler. Doktorları bu durumun risklerini anlattıktan sonra kişiden onay almaktadır. Sonrasında ise aynı seansta implant üstü protez takılmaktadır. Ortalama 2-3 haftalık süreç içerisinde daimi dişlerinin hazırlanması ile beraber rutin hayatına kısa süre içerisinde dönebilmesi mümkün olmaktadır.
Dental İmplant Tedavisi Sonrasında Ne Yapılmalıdır?
Dental implant sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi, ağız hijyeni olmaktadır. Kişinin ağız ve diş sağlığına özen göstermesi gerekmektedir. Rutin diş fırçalamasını aksatmamalıdır. Ayrıca buna ek olarak implant yapılmış olan bölgenin temizliğini de yapmalıdır. Özel ipler, arayüz fırçaları ve ağız duşları bu işlem için kullanılabilmektedir.
Dental implant tedavisi görmüş olan kişilerin doktor kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. İşlemden sonraki ilk 2 yıl için 6 ayda bir kontrole gidilmelidir ve sonraki yıllarda da senede bir kere doktor kontrolüne gidilmesi yeterli olabilmektedir.
Dental İmplantın Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Dental implantın ömrüne bakıldığında; oldukça uzun yıllar kullanılabiliyor olduğuna dair birçok örnek verilebilmektedir. En az 30 yıl ağız içerisinde başarı ile kalabildiği görülmektedir. Ancak dental implantın ömrünü belirleyen etkenlerden biri de hastanın kendisidir. Ağız ve diş hijyenine önem göstermesi gerekmektedir. Buna ek olarak rutin doktor kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. Ağzında herhangi bir sıkıntı hissetmesi durumunda, doktoruna başvurmalıdır. Bu şekilde implantın ömrünün uzatılması mümkün olmaktadır. Güvenilir bir doktora, doğru ve kaliteli malzeme ile implantın yaptırılması durumunda da kullanım süresi uzun olmaktadır.
Leave a Reply