Gece Plağı
Gece Plağı
Gece plağının tanımı, kişilerin gece uyurken dişlerini sıkmasını önleyen bir plak şeklinde yapılabilir. Kişiler, çeşitli nedenlerle gece uykusu sırasında dişlerini sıkabilir, gıcırdatabilir. Bu durumlarda dişlerde ileri seviyede aşınma ve çatlama ortaya çıkar. Gece plağı, bu aşınmanın etkisini azaltmak için kişilerin dişlerini koruması hedeflenen bir tür plak tabakadır. Çene ve ağzın yapısına göre yapılan plak, kişiye göre değişik şekillerde üretilir.
Gece Plağı Neden Kullanılır?
Gece plağının kullanımı, kişinin çeşitli nedenlerle gece dişlerini gıcırdatmasını önlemeyi hedefler. Beslenme ya da sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar, kişilerin gece uykusu sırasında dişlerini gıcırdatmasına neden olabilir. Bu durumda dişlerde çatlama, yıpranma, renklerde açılma, şeffaflaşma gibi durumlar görülür. Zayıflayan dişler çürümeye daha müsait hale gelir. Bunun yanında dişlerin altında diş taşları oluşur. Yaşam kalitesini düşüren bu durum, kişilerin sıklıkla hekime başvurma nedenlerini oluşturur. Ayrıca durum, dişlerin kolay kırılması ve yıpranma kaynaklı diş eti sorunlarını da beraberinde getirir. Tüm bu problemlerin önlenmesi için gece plağı kullanımı önem taşımaktadır.
Gece Plağı Nasıl Hazırlanır?
Gece plağının hazırlanışı, kişinin hekime başvuru yapması ile başlar. Kişi, yapacağı hekim başvurusunda şikayetlerini detayları ile belirtmelidir. Hekim eğer gece plağı kullanılmasını uygun görürse, dişlerin ölçüsünü alacaktır. Ağız içi diş dizilimi ve ölçüsü alınarak kalıp oluşturulur. Kalıba göre silikon malzemeden gece plağı hazırlanır. Hazırlanan ürün, bir sonraki randevuda hastaya teslim edilir.
Gece plağı, ayda en az 25 gün, günde en az 4 saat süre ile kullanılmalıdır. Plak, günde en fazla 12 saat ağızda kalmalıdır. Uygulama ile diş gıcırdatmalarında belirgin bir azalma olduğu görülmüştür. Uygulama, çene üzerinde mekanik bir basınç oluşturduğundan kişilerin dişlerini gıcırdatmalarını engellemektedir. Bu nedenle diş eti sorunlarından diş hasarlarına kadar pek çok istenmeyen sonucun önüne geçilir.
Gece Plağını Kimler Kullanmalıdır?
Gece plağını kullanması gereken kişiler, diş gıcırdatma sorunu olan bireylerdir. Kişiler, bu sorunları ile başa çıkabilmek için bu plağı kullanmaktadır. Uygulama, özellikle dişlerinde aşınma meydana gelmeye başlamış kişiler için kullanılmalıdır. Plağın kullanımının gerekli olduğu kişiler, dişleri hassasiyet sorunu yaşayan bireylerdir. Dişlerinde hassasiyet problemi olanların gece dişlerini gıcırdattığı görülür. Bunun yanında stresli çalışma ortamına sahip olunması da sorunun ortaya çıkmasının nedenleri arasındadır.
Gece Plağı Kullanımı Ne Zaman Sonlandırılır?
Gece plağı uygulamasının sona erdirilmesi için kişinin diş gıcırdatma sorununu çözmesi gerekir. Sorunun kaynağının belirlenmesi ile kişinin problemi çözüldüyse, gece plağının kullanımına gerek kalmaz. Bunun yanında kişilerin plağı kullanması diş eti sorunlarına neden olduysa ya da kişilerin ağız içinde aşınma görülüyorsa, uygulamanın sonlandırılması gerekmektedir. Bazı durumlarda plak kullanımı, diş gıcırdatma sorununu arttırabilir. Bu durumun görülmesi halinde de kullanımın bırakılması gerekir. Ancak uygulamanın sonlandırılması durumunda kesinlikle hekim tarafından onaylanması sağlanmalıdır.
Gece Plağını Kimler Kullanmalıdır?
Gece plağı kullanması gereken kişiler şunlardır:
- Diş gıcırdatma problemi olan ve buna bağlı olarak dişlerinin yüzeylerinde aşınmalar meydana gelmiş olan kişiler; gece plağı kullanabilmektedirler.
- Uyandıktan sonra sıklıkla, şiddetli bir şekilde baş ve çene ağrısı çeken kişiler; gece plağı ile bu sıkıntılarından kullanabilmektedir.
- Sıcak ve soğuk hassasiyeti olan, özellikle soğuğa karşı oldukça hassas olan kişilere gece plağı önerilmektedir.
- Stresli dönemlerden geçen kişiler; diş sıkma ve gıcırdatma problemi yaşıyor iseler, bu durumda gün içerisinde stresli olabilecekleri zaman dilimlerinde gece plakları kullanabilmektedirler. Örnek vermek gerekir ise; araba kullanırken, bilgisayar başında çalışırken ve gün içerisinde stresli olunabilecek zaman dilimlerinde gece plağı kullanılabilmektedir.
Gece Plağı Kullanım Nedenleri Yaşandığında Doktora Gidilmeli Midir?
Gece plağını gerektiren durumlarda doktora gidilmesi gerekmektedir. Aksatılmaması ve geciktirilmemesi gereken bir durumdur. Örnek vermek gerekir ise; diş gıcırdatmasına, gece plağı verilmektedir. Diş gıcırdatma şikayeti olan kişi; hem diş dokusuna hem damağına hem de diş etlerine zarar vermektedir. Bu duruma önlem almaması durumunda da; diş kaybı yaşama ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden gece plağı kullanılması ve bu şikayetlerin görülmesi halinde doktora gidilmesi gerekmektedir.
Gece Plağı Kullanmanın Gerekliliği Nedir?
Gece plağının önemine bakıldığında; diş sağlığı insanın hayatının her döneminde önemli olduğu için gece plağı kullanımını gerektiren durumlar yaşandığında da gece plağı mutlaka kullanılmalıdır. Dişler; beslenme ve sindirim sisteminin işlevinde önemli bir yere sahip olmaktadırlar. Düzenli olarak bakımının yapılması ve doktor kontrolüne de düzenli olarak gidilmesi gerekmektedir. Dişlerdeki diş gıcırdatma ve çenenin sıkılması problemleri de ilerleyen zamanlarda dişlerin aşınmasına ve çene yapısının bozulmasına neden olacağı için yaşam kalitesini korumak isteyenlerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir. Doktorun gece plağını tavsiye etmesi halinde de söylenen aralıklarda düzenli bir şekilde gece plağını kullanmalıdır.
Gece Plağının Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gece plağının temizliği için en çok tavsiye edilen yöntem; alkolle plak temizliği yapma işlemidir. Su ve suyun beşte biri oranında alkol karışımı kullanılarak, bir bez yardımı ile gece plağı temizlenmelidir. Dairesel hareketler ile plak silinmelidir ve plağa baskı uygulamaktan kaçınılmalıdır.
Alkole alternatif olarak, gece plağı sabun veya diş macunu ile de temizlenebilmektedir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak, sabun veya diş macunu gece plağına sürülmelidir. Yumuşak hareketler ile gece plağı fırçalanmalıdır. Sonrasında ise durulanmalıdır.
Gece Plağının Dezavantajı Var Mıdır?
Gece plağının eksisi; gerekli teşhis konmadan gece plağı ile tedaviye başvurulması ve bununla beraber kasların gevşeyip çenenin geri gitmesine neden olmaktadır. Durumu açıklamak gerekir ise; diş sıkma problemi yaşayan hastaların %50’si şeffaf gece plağı kullanmaktadır. Hastaların kasları, kullandıkları gece plaklarına zaman geçtikçe uyum sağlamaktadır. Hasta her ne kadar normal şartlarda ağzını oldukça rahat kapatabiliyor olsa da; kasların uyum sağlaması ile beraber, zamanla ağzını tam kapatamamaya başlamaktadır. Bu da kasların gevşemesi ile beraber dişler arasında mesafe oluşmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda da hastanın çenesi yaklaşık 5 milimetre ile 10 milimetre arasında bir mesafede geri gitmektedir.
Bazı hastalar, gece plağı kullanmalarının sonucunda daha problemli ve travmatik ağızlara sahip olmaktadırlar. Dişlerinin daha kötü duruma gelmesinin nedeni gece plağı olmaktadır. Ancak bu hastalara kas gevşetici verilmesi, aparey kullanımının önerilmesi ve ortodontik tedavi yapılması halinde; gece plağı kullanmadan problemini aşabilmesi mümkün olmaktadır.
Gece Plağı İle Beslenme Süreci Nasıldır?
Gece plağı ve beslenmeye bakıldığında; yemek yeme esnasında gece plağının kullanılmasının tavsiye edilmediği görülmektedir. Özellikle soğuk ve sıcak yiyecek veya içecek tüketimi yapılacağı zaman gece plağı kullanılmamalıdır. Çıkartılan gece plağının tekrar takılacağı zaman da öncelikle ağız hijyeni sağlanmalıdır. Kişinin dişlerini fırçalaması ve sonrasında gece plağını takması gerekmektedir.
Gece Plağı İle Splint Farklı Mıdır?
Gece plağı ve splintin ayrımı yapılmalıdır. Birbirlerinden farklılardır. Gece plağı üzerinde, bütün dişlere tek tek ve eşit bir şekilde temas sağlaması için ayarlama yapılamamaktadır. Ancak durum splintte böyle olmamaktadır. Görüntü olarak her ne kadar birbirlerine benzeseler de; splint kişiye özel yapılan ve her seansta yapılan kontroller ile beraber ayarlaması yapılan bir apareydir. Gece plağı genellikle üst dişlere uygulanmaktadır ve kalınlığı da 1 milimetre dolaylarında olmaktadır.
İkisinin de amacı, diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı ağrıların plastik bariyer ile önlenmesine dayanmaktadır. Ancak splint fizyolojik çene hareketlerini en iyi taklit eden yöntem olduğu için gece plağına göre daha çok tercih edilmektedir. Üstelik uzun dönemde daha başarılı sonuçlar verdiği gözlenmektedir.
Leave a Reply