Konservatif Diş Tedavisi
Konservatif Diş Tedavisi
Konservatif diş tedavisi çeşitleri, kişilerin kaybettikleri ya da çürüme durumu gördükleri dişlerinde uygulanan, diş konforunu ve estetiğini geri getirmeyi hedefleyen uygulamalardır. Konservatif diş tedavisi çeşitleri hem diş kaybını önlemeyi, hem kişiye kişisel kullanım alanı konforunu geri vermeyi amaçlar. Diş çürümelerinde, diş kayıplarında ya da sararmalarında restoratif müdahalelerle birlikte uygulanabilir.
Amalgam Konservatif Diş Tedavisi
Amalgam dolgu ile konservatif tedavi, kişilerin çürüyen dişlerine yapılan, gümüş, kalay karışımı bir dolgu maddesi müdahalesidir. Madde, çürüyen dişin çürük kısmı temizlendikten sonra açılan boşluğa enjekte edilir. Karışımın içerisinde bulunan cıva, metalleri birbirine bağlar. Diş hekimliğinde 150 yılı aşkın süredir kullanılan amalgam dolgu, kolay ve kısa sürede yapılması nedeniyle tercih nedenidir.
Bu dolgu çeşidinin avantajı kısa sürede yapılması, uygun fiyatlı olması ve kullanım konforu sağlamasıdır. Sağlam olması nedeniyle uzun süre ağızda kalır. Ancak dezavantajları da bulunan uygulama, içerisindeki cıva nedeniyle tavsiye edilmemektedir. Bunun yanında bakır- kalay karışımından oluşan dolgu malzemesi, diş renginde olmaması nedeniyle estetik bir duruş sağlamaz. Bu nedenlerden ötürü amalgam uygulamaları askıya alınmıştır.
Kompozit Resin Konservatif Diş Tedavisi Nedir?
Kompozit resin tedavisinin tanımı, dişe dolgu yapılırken kullanılan dolgu malzemesinin diş ile aynı renkte olmasıdır. Estetik kaygıların önüne geçen uygulama, sağlam ve konforlu bir kullanım sağlar. Bu uygulamada dolgu maddesi, içinde silikon dioksit bulunduran parçacıkları olan, plastik bir karışımdır. Beyaz dolgu olarak da bilinen bu konservatif diş tedavisi, çiğneme kaynaklı basınçlara karşı dayanıklıdır. Bu nedenle arka dişlerde de kolaylıkla uygulanabilir.
Kompozit Resin Konservatif Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Kompozit resin tedavisinin uygulama adımları, hastanın çürük dişinin tespit edilmesi ile başlar. Çürük veya kırık dişler tespit edilerek dişin kalıbı alınır. Diş, çürüklerden arındırılır, çürük bölge oyularak siyahlıktan temizlenir. Dolgu malzemesi, hazırlanmış kavitelere yerleştirirlir. Özel bir ışıkla sertleştirilen madde, dişte açılan boşluğa yerleştirilerek dişe göre şekillendirilir. Bu işlemler klasik amalgam dolguya kıyasla daha uzun sürmektedir. Bunun yanında dikkatli kullanımda en az amalgam kadar dayanıklılık sağlamaktadır.
Kompozit Resin Konservatif Diş Tedavisinin Avantajları
Kompozit resim tedavisinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Diş renginde olması nedeniyle uygulama, estetik bir kullanım sağlamaktadır.
- Dişe iyice bağlanır ve hava boşluğu bırakmadan uygulanır. Bu nedenle dişin sağlam kısımlarını destekler.
- Ön dişler de dahil olmak üzere çok büyük kayıplar, bu uygulama ile restore edilebilmektedir.
- Kişinin yaşam konforunu sağlayan bir uygulamadır. Gerek estetik, gerekse kullanım konularında kişinin kendini rahat hissetmesini sağlar.
- Çok sert olmayan diş fırçaları kullanılarak dolgunun ömrü uzatılabilmekte, düzenli fırçalama ve bakım ile ağız içi sağlık tekrar kazanılabilmektedir.
- Konservatif diş tedavisi özelliklerini taşıyan uygulama, sadece estetik açıdan da bir gereklilik olarak uygulanabilmektedir. Sadece daha beyaz dişlere sahip olmak için de bu işlem talebinde bulunulmaktadır.
İnley ve Onley Konservatif Diş Tedavisi Nedir?
İnley ve onley; laboratuarda altın, bazı alaşımlar, kompozit veya porselen kullanılarak hazırlanmış olan dolguya verilen isim olmaktadır. İnley ve onleyler; kanal tedavisi, çürük veya travmaya bağlı olarak dişlerinde madde kaybı olan kişilerin dişlerinin eksik kısımlarının tamamlanması için uygulanan kuron protezine denmektedirler. Ortalama 2 veya 3 seans süren bir tedavi yöntemidir. Dolgu ile kaplama arasında sayılabilecek bir konservatif diş tedavisidir.
Dişin sağlam kısmının doğal hali ile korunduğu bir diş tedavisidir. Daha estetik bir görüntü isteyen ve konfor beklentisi olan kişiler; amalgam konservatif diş tedavisi yerine inley veya onley işlemini tercih etmektedirler.
İnley ve Onley Konservatif Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
İnley ve onleyin artıları şu şekildedir:
- Oldukça estetik bir diş tedavisidir.
- İnley ve onleyler, oldukça uzun ömürlülerdir.
- Kalan sağlam diş dokularının korunmasını sağlamaktadırlar.
- İnley ve onley işlemi yapıldıktan sonra kenar sızıntısı veya çürük oluşması oldukça düşük bir ihtimal olmaktadır.
- Biyolojik uyumu oldukça iyi olan bir diş tedavi yöntemidir.
- Alerjik reaksiyona sebebiyet vermemektedir.
- Bakteri plağı tutulumu daha az olmaktadır.
- İnley ve onley tedavisi ile zaman tasarrufu sağlanabilmektedir.
- Diş ve restorasyon uyumu oldukça hassas olmaktadır.
İnley ve Onley Konservatif Diş Tedavisinin Amalgam Tedavisinden Farkları Nelerdir?
İnley ve onley tedavisi ile amalgam tedavisinin farklılıkları aşağıda verilmiştir:
- Amalgam restorasyonları metalik ve koyu renk görünümlüdür. İnley ve onley, amalgam tedavisine göre daha estetik olmaktadır.
- İnley ve onley tedavisinin sürecine bakıldığında; amalgam tedavisine göre daha kısa sürede sonuçlandığı görülmektedir. Çok sayıda dolgu yapılacağı zaman; ilk seansta diş hazırlığı ve ölçü alımı yapılırken, ikinci seansta da yerleştirme işlemi yapılmaktadır.
- İnley ve onley ağız içerisinde hazırlanmadığı ve laboratuar ortamında hazırlandığı için uyum sağlama oranı daha fazla olmaktadır.
Konservatif Diş Tedavisinin Amacı Nedir?
Konservatif diş tedavisinin hedefi; diş çürüklerinin temizlenmesi ve ardından da oluşan boşluğun yapay bir dolgu ile doldurulması olmaktadır. Diş çürükleri ise bazı hastalıkların belirtileri olarak ortaya çıkabilmektedir. Dolayısı ile bazı hastalıklara sahip olan kişilerde diş eti hastalıkları daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Konservatif diş tedavileri ile bu durumun önüne geçmek amaçlanmaktadır. Dişte çürük olmasının nedenleri ise şöyledir:
- Bakteri plağı, diş çürüğünün oluşmasına neden olabilmektedir.
- Şeker ve un gibi karbonhidratlı gıdalar, diş çürümesine sebep olabilmektedir.
- Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi gibi bünyesel etkenler kaynaklı olarak dişlerde çürük olabilmektedir.
- Besinlerin ağızda kalış süresine bağlı olarak dişte çürük oluşabilmektedir.
Diş Çürüklerinin Teşhis ve Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Diş çürüklerini tespit edebilmek için öncelikle dişlerin çiğneme yüzeylerine bakılmaktadır. Dişlerin birbirine temas eden ara yüzlerinde veya boyun bölgelerinde, yani gözle görülebilen yüzeylerde kahverengilik veya oyuklar tespit edilebilmektedir. Bu şekilde gözle bakılarak çürükler görülebilmektedir. Ancak bu şekilde tespit edilemeyen çürüklere teşhis koymak için röntgen çekilebilmektedir.
Dişin mine dokusundaki çürümenin tedavi edilmemesi durumunda; çürük dentin dokusuna kadar ilerlemektedir. Hastanın sıcağa, soğuğa, ekşiye ve tatlıya karşı daha hassas olması durumu ortaya çıkabilmektedir. Hasta buna bağlı olarak ağrı çekmektedir. Ağrının sürekli olarak hissedilmesi durumunda; çürük dişin damar ve sinir paketinin olduğu pulpa tabakasına kadar ilerlemektedir. Ancak kanal tedavisi ile çözüm bulunabilmektedir.
Konservatif Diş Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dolgu yaptırdıktan sonra yapılması gerekenlere bakıldığında; sert gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Sert gıdaların tüketilmesi durumunda da bu gıdalar dolgunun olduğu kısımda çiğnenmemelidir. Ayrıca işlemden sonra anestezi etkisi geçene kadar uyuşan dil, dudak ve yanak bölgesinin ısırılmamasına dikkat edilmelidir.
Konservatif Diş Tedavisinden Sonra Hassasiyet Hissedilir Mi?
Konservatif diş tedavisi sonrasında iyileşme süresi, kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişilerde işlem sonrasında oluşan hassasiyet 1 veya 2 hafta içerisinde geçebilmektedir. Bazı kişilerde ise bu hassasiyetin geçme süresi 6 aya kadar çıkabilmektedir.
Konservatif Diş Tedavisi Kesin Çözüm Müdür?
Konservatif diş tedavisinin kalıcılığına bakıldığında; dişi çürüyenlerin yaptırdıkları dolgunun belirli bir ömrü bulunmaktadır. Yapılan dolgunun zaman içerisinde diş ile olan uyumu bozulabilmektedir. Uyumu bozulan dolgular da sonrasında yeni çürüklere neden olabilmektedir. Ayrıca ağız bakımına özen göstermeyenlerin dolgu yaptırdıkları dişte de tekrar çürüme meydana gelebilmektedir. Dolayısı ile konservatif diş tedavisi kesin çözüm değildir ve belirli periyotlarda yenilenmesi gerekebilmektedir.
Dolgunun veya dolguyu tutan dişin kırılması durumunda; dolgunun değiştirilmesi gerekmektedir. İkincil çürüklerin oluşması halinde de dolgular yenilenmelidir.
Leave a Reply