Lamine Veneerler
Lamine Veneerler
Lamine Veneerler uygulaması, hastaların dişlerinde meydana gelen estetik bozukluğunu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir işlemdir. Lamine veneerler, dişin orijinal yapısını bozmadan, dişlerin arasındaki boşlukların ortadan kaldırılması, çarpıklıkların düzeltilmesi gibi işlemleri kapsamaktadır. Kullanılan malzeme diş yapısı içerisinde belli olmaz. Bu nedenle ağız içinde hem estetik, hem sağlıklı bir şekilde işlem tamamlanır.
Lamine Veneerler Nedir?
Lamine veneerler işleminin tanımı, bir çeşit diş kaplaması olarak yapılabilir. İşlem, kişilerin sararmış, çürümüş ya da çatlamış dişlerinin meydana getirdiği estetik bozukluğu düzeltmek amacıyla yapılmıştır. İşlem sırasında kana hedef ön dişlerdir. Kişilerin ön dişlerinde meydana gelen şekil bozuklukları ve çürümelerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Aynı zamanda zayıf mineli dişlerde mine güçlendirmek amacıyla da işlem uygulanmaktadır. İşlemin uygulanması, yaklaşık olarak 4-5 günlük bir süreci kapsar. Kişiye özel olarak hazırlanan lamine veneerler, alınan diş kalıbına göre şekillendirilir. Bu nedenle ağza oturmaması, dişlere uymaması gibi durumlar görülmez.
Lamine Veneerler Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Lamine veneerler uygulamasının olumlu yanları, kişinin yaşam standartlarını yükselten kolay bir uygulama olmasıdır. Özellikle ön dişlerde meydana gelen estetik bozuklukları düzeltmeyi hedefleyen tedavi, ayrık dişlerden çarpık dişlere, pek çok alanda kullanılabilmektedir. İhtiyacı olduğu diş hekimi tarafından onaylanmış her hastaya bu uygulama yapılabilir. Kişinin kalp, şeker gibi bir hastalığı olmadığı sürece işlemlerden yararlanabilir. Bunun yanında yapılacak veneers uygulamasında kullanılan malzeme, diş renginde birebir yapılır. Bu nedenle kişinin dişlerinde uygulama sırasında herhangi bir göze batma ya da estetik bozukluk görülmez. Ayrıca çok cerrahi işlem gerektiren bir uygulama değildir. Bu nedenle kişilerin korkmasına gerek kalmaz. Diş etlerine zarar vermemesi nedeniyle de tercih sebebidir. Uygulama, dişlerin hem daha estetik, hem daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Diş minesini etkileyerek dişlerde aşınmadan kaynaklı zayıflamaları engeller. Asitli maddelerin dişlerle teması ya da fiziksel etkenler nedeniyle zayıflamış dişlerin uygulama ile güçlenmesi sağlanır.
Lamine Veneerler Uygulaması Nasıl Yapılır?
Lamine veneerler işleminin yapılışı, ağız ve diş kalıbının alınması ile başlar. Kişiden alınacak kalıp, ön dişlerin durumunu belirlemek için kullanılır. Devamında dişlerin kalıbı ilgili bölüme gönderilerek taslaklar oluşturulur. Ardından 4-5 gün içerisinde kişiye uygulanacak kaplama malzemelerinin kalıpları hazırlanmış olur. Ardından verilecek randevu gününde uygulamanın yapılması sağlanır. Kişinin ön dişlerine yapılacak işlem ile sağlıklı bir gülüş hedeflenir.
Lamine Veneerler Acı Verir mi?
Lamine veneerler uygulamasında ağrı durumu görülmeyecektir. Uygulama sırasında kişilerin dişleri uyuşturulur. Bu nedenle acı hissedilmez. Ancak uyuşukluk etkisinin geçmesinin ardından dişte hassasiyet görülebilir. Lamine veneerler uygulamasının hemen ardından asitli maddeler tüketilmemeli, sigara kullanılmamalıdır. Ani acı, ağrı durumlarında kişilerin doktora başvurması gerekmektedir. Uygulamadan sonra verilecek kontrol zamanlarına uyulmalıdır. Uygulamanın hava hissi yaratması, arada sızlaması normal karşılansa da, aşırı sızlama durumunda doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.
Lamine Veneerlerin Türleri Nelerdir?
Lamine veneer çeşidi; porselen ve kompozit olmak üzere 2 adettir. Porselen lamine veneerler laboratuar ortamında diş teknisyeninin hazırladığı lamine veneer çeşididir. Kompozit lamine veneer uygulaması ise; ağızda diş hekimi tarafından yapılan uygulama olmaktadır. Porselen ve kompozit lamine veneerlerin farkına bakıldığında; kompozit lamine veneerler tek seansta yapılabilirken, porselen lamine veneerler ortalama 5 ile 7 gün arasında bir sürede tamamlanabilmektedirler. Ayrıca fiyat olarak da değerlendirildiğinde; kompozit lamine veneerler, porselen lamine veneerlere göre daha uygun fiyatlı olmaktadırlar.
Porselen Lamine Veneerlerin Dezavantajları Nelerdir?
Porselen laminelerin eksilerine bakıldığında; ölçü aşamasında oldukça fazla hassasiyet gerektirdiği görülmektedir. Protezin kalınlığı ortalama 0.5 milimetre olduğu için hassas bir ölçüm gerekmektedir. Bonding aracılığı ile yapıştırılacağı zaman da hassasiyet ön planda tutulmalıdır. Diğer tedavi yöntemleri ile kıyaslandığında daha maliyetli bir yöntem olması da dezavantajları arasındadır.
Lamine Veneerlerin Uygulandığı Durumlar Nelerdir?
Lamine veneerlerin uygulama alanları şunlardır:
- Dişte renk değişimi olması ve bu değişimin diş beyazlatma ile ortadan kaldırılamaması durumunda, lamine veneerler uygulanabilmektedir.
- Diş dizimi bozuklukları ve bazı çapraşık diş vakalarında ortodontik tedavi uygulanabileceği gibi, buna alternatif olarak lamine veneerler de uygulanabilmektedir.
- Ön bölgedeki dişlerin arasında aralık olması durumunda, bu aralıkların kapatılabilmesi için kullanılmaktadır.
- Aşınmaya uğramış veya orijinali kısa olan dişlerin uzatılması için lamine veneerler uygulanabilmektedir.
- Erozyona bağlı aşınmış dişlerin restorasyonu için uygulanabilmektedir.
- Mine dokusu bozuklukları için lamine veneerler tedavisi uygulanabilmektedir.
- Lateral kesici dişleri olmayan hastaların kanin dişleri lateral ve küçü azı dileri de kanin diş olarak işlenmektedir ve bu sayede normal ön diş simetrisi sağlanabilmektedir.
- Hastanın dişlerinin ön yüzeyinde eğer sağlıksız ve estetik olmayan dolgular var ise; bunların giderilmesi için lamine veneerler tedavisi uygulanmaktadır.
- Travmaya bağlı diş kırılmalarında uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Lamine Veneerlerin Uygulanamadığı Durumlar Nelerdir?
Lamine veneerler tedavisinin yapılamadığı durumlar aşağıda verilmiştir:
- Aşırı diş sıkma problemi olan hastalarda, dayanıklılık konusunda bir problem oluşabilmektedir. Porselen lamine veneerler ince yapılı oldukları için bu problem meydana gelmektedir.
- Aşırı çapraşıklık ve rotasyona sahip olan dişlere uygulanacak olan tedavilerin ortodontik tedavi veya zirkonyum destekli porselen olması gerekmektedir. Lamine veneerler tedavisi ile istenen sonuç alınamayabilmektedir.
- Çürük veya travma sonrasında eğer lamine veneerler için yeterli yapışma alanı bırakabilecek kadar mine desteği bulunmuyor ise; bu durumda tedavi verimli olmayabilmektedir.
- Süt dişlerinde ve aşırı fluorozisli dişlerde kimyasal yapışma üst düzeyde olmamaktadır ve bu dişlere lamine veneerler tedavisi uygulandığında, dayanıklılık problemleri ortaya çıkmaktadır.
- Gelişimini tamamlamamış olan dişlerde, gelişimin tamamlanması beklendikten sonra işlem yapılmalıdır.
Lamine Veneerlerin Yerleştirilmesinin Detayları Nelerdir?
Lamine veneerlerin yerleştirilme aşamaları şöyledir:
- Öncelikle uzman bir diş hekiminin bulunması gerekmektedir. Dişlerin ihtiyacının ne olduğu ve buna göre nasıl bir tedavi izlenmesi gerektiği konusunda doğru kararların verilebilmesi için uzman diş hekimi önemli olmaktadır.
- Dişlerin ön kısmına şekil verme işlemi yapılmaktadır. Ön kısmın kaplama aşamasına hazırlanması için bu aşama gerekmektedir.
- Diş eti uyuşturulmaktadır. İşlem sırasında kişinin ağrı hissetmemesi için bu adım uygulanmaktadır.
- Frez aleti kullanılarak dişin ön bölümünde minik bir yer hazırlanmaktadır. Lamine kaplama ile uygunluk göstermesi gerekmektedir.
- Kişinin dişlerinin ölçüsü alınmaktadır. Daha önceden hazırlanmış olan özel bir kap ile ağza bastırılmaktadır. Ağza bastırılan kaba, kişinin dişlerinin kalıbı çıkmaktadır.
- Dişlerin kalıbının çıktığı kabın laboratuara götürülmesi ve bu kap üzerinden kişinin diş ölçülerinin alınması gerekmektedir.
- Alınan ölçülere göre lamine veneerlerin hazırlanması ortalama 4 ile 5 gün arası sürebilmektedir.
- Lamine veneerlerin hazırlanma aşaması sırasında geçici lamine kullanılabileceği gibi, geçici dolgu işlemi de uygulanabilmektedir.
- Hazırlanan lamine veneerler dişlere yerleştirilmektedir.
Lamine Veneer Uygulaması Kaç Seansta Tamamlanır?
Lamine veneer tedavi süresi, uygulanacak olan işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama iki veya üç seansta tedavi tamamlanabilmektedir. İlk seansta dişin dış yüzeyi hazırlanmaktadır. Ardından ölçüsü alınmaktadır. İkinci seansta ise hazırlanan plakalar yapıştırıcı bir ara madde yardımı ile dişin yüzeyine yapıştırılmaktadır. Süreç içerisinde gelişebilecek problemlere göre seans sayısı artabilmektedir.
Lamine Veneerler Ne Kadar Süre Dayanır?
Lamine veneer tedavisinin ömrü; kişinin ağız ve diş sağlığına gösterdiği özene göre değişiklik göstermektedir. Tedavide kullanılan plakalar, porselenden yapılmaktadır. Bu sayede lekelenmelere ve aşınmalara karşı direnci yüksek olmaktadır. Ağız bakımına önem vererek, çok uzun yıllar boyunca porselen plakalar kullanılabilmektedir.
Leave a Reply