Ortodontik Tel Tedavisi
Ortodontik Tel Tedavisi
Ortodontik tel tedavisinin anlamı, diş düzeninin bozuk olması durumunda dişe uygulanacak müdahale ile sağlıklı ve estetik bir gülüş elde edilmesi olarak ifade edilir. Diş teli tedavisi olarak da bilinen ortodontik tel tedavisi, çarpık dişlerin konuşma ve estetik konusunda hastayı zor durumda bırakması halinde uygulanmaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Ortodontik tel tedavisi gerektiren durumlar, hastanın estetik ve sağlık açısından zor durumda kalacağı hallerdir. Dişlerin çıkışı aşamasında diş etinde ya da çıktıktan sonra ağız içinde birbirinin üzerine gelerek estetiği bozması durumunda tel tedavisi uygulanmaktadır. Maloklüzyon denen çene kapanışı sorunlarında da diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Alt ve üst dişlerde meydana gelecek yerleşme problemleri, tel tedavisini gerekli kılmaktadır. Ortodontik tel tedavisi ile kişilerin diş eti ve çene büyüklükleri ile uyumlu olmayan dişleri düzeltilmeye çalışılır. Dişlerden ya da iskeletten kaynaklanan bozukluklarda gerekli olan bu tedavi, dişleri olması gereken pozisyona getirmeyi hedefler.
Diş teli tedavisi, fazla diş, çapraşık diş, üst ve alt çene uyumsuzlukları gibi durumlarda kullanılmaktadır. Tedavide kişilerin dişlerinin sağlıklı bir şekilde olması gereken dizilime uymaları sağlanırken, zayıf dişler için takviye tedavileri de uygulanmaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisi Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler
Diş teli tedavisi öncesinde planlanan işlemler, ağız içi sağlığa ilişkin müdahalelerdir. Gerekli durumlarda tek takılmadan önce ağız içi temizlik, diş taşı temizliği, dolgu ve kanal tedavileri yapılmalıdır. Tedaviye başlanmadan önce dişlerin düzenini iskelet açısından görmek için kişilerin diş röntgeni çektirmesi gerekmektedir. Çekilecek röntgen ile kişilerin dişlerindeki çarpıklığın nedeni anlaşılmaya çalışılır.
Diş teli, dişlerin direnç göstereceği bir tedavi türüdür. Bu tedavide kişilerin dişlerine yerleştirilecek tek dönem dönem sıkılarak dişlerin tek hizasında konumlandırılması sağlanır. Bu nedenle diş teli uygulamasından önce zayıf dişlerin güçlendirilmesi, diş yüzeyinin çiziklerden korunması sağlanır.
Ortodontik Tel Tedavisi Kaç Yaşında Yapılır?
Diş telinin yapılması gereken yaş, mümkün olan en erken yaşlardır. Kalıcı dişlerin tamamı çıktıktan sonra yapılabilecek işlemde, erken yaşların tercih edilmesi, tellerin ağızda daha kısa süre kalmasını sağlayacaktır. Erken yaşlarda yapılacak işlem, iskelet sisteminin henüz oturmamış olması nedeniyle daha hızlı sonuç vermektedir.
Fazla Diş Sorununda Ortodontik Tel Tedavisi
Ağızda fazla diş olmasında uygulanacak tel tedavisi, öncelikle röntgen çekilmesini gerektirmektedir. Fazla diş durumu, genellikle çıkması gereken süt dişinin çıkmaması durumunda arkasından kalıcı diş gelmesi durumunda meydana gelir. Fazla olan diş bu durumda çekilir. Zamanından fazla kalmış süt dişi röntgen ile çekilerek ağız içinin rahatlaması sağlanır. Ardından süt dişi nedeniyle düzeni bozulmuş diş diziliminin tekrar sağlanması için ortodontik tel tedavisi yapılır. Tedavide kişilerin ağız içi sağlıkları hedeflenmektedir. Ağızda bulunan fazla dişler zamanla çürümekte, baş ağrısı gibi sorunlara neden olmaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisi Sırasında Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Ortodontik tel tedavisi görürken diş bakımı aksatılmamalıdır. Günde 3 kere dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması gerekmektedir. Ayrıca arayüz fırçaları ile braketlerin araları da temizlenmelidir. Buna ek olarak ağız gargarası da kullanılabilmektedir. Tek ucu sertleştirilmiş olan diş ipleri ile de dişler temizlenebilmektedir. Diş fırçalarken tercih edilen fırçalar yumuşak fırçalar olmalıdır ve bastırmadan dişler fırçalanmalıdır. Tedavinin daha verimli geçebilmesi için doktorun önerdiği ek bakım yöntemleri var ise; bunlara mutlaka uyulması gerekmektedir.
Ortodontik Tel Tedavisi Sırasında Braketlerin Düşmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Tel tedavisi görürken braketlerin düşmemesi için beyaz dolguya benzer bir malzeme ile braketler ağza tutturulmaktadır. Hastanın beslenme şekline dikkat etmesi ile beraber braketlerin düşmesinin önüne geçilebilmektedir. Aşırı soğuk veya asitli gıdaların yanı sıra, sert gıdaların tüketilmesi de braketin düşmesine sebebiyet vermektedir.
Braketlerin düşmesi, ortodontik tel tedavisini aksatacağı için bir problemdir. Dişlerin üzerlerine uygulanan kuvvetlerin ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Dolayısı ile en kısa süre içerisinde düşen braketler tekrar yapıştırılmalıdır.
Ortodontik Tel Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tel tedavisi için önemli noktalar şu şekildedir:
- Tedavi süreci uzun bir süreçtir ve dolayısı ile de sabır gerektirmektedir. Ortodontik tel tedavisi görecek olan hastanın öncelikle bu tedaviyi aksatmadan sonuna kadar devam ettirebileceğinin kararını vermiş olması gerekmektedir.
- Doktorlar diş teli tedavisi öncesinde süreç ile ilgili gerekli bütün bilgileri vermektedir. Aşamaların neler olduğu, nasıl bir ilerleme olacağı, bu süreçte karşılaşılabilecek problemlerin neler olduğu, hangi problemlerin yaşanması halinde doktora başvurulması gerektiği gibi sorulara cevap vermektedirler.
- Diş teli taktıranların ilk zamanlarda ağrı hissetmeleri normaldir. Ancak nu ağrının azalmaması ve geçmemesi durumunda; bir süre sonra diş hekimine gidilmesi gerekli olmaktadır.
- Yeme ve içme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Elma, armut, ekmeğin sert kısmı, cips, kuruyemiş gibi sert yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Jelibon, lokum, karamelli çikolata, sakız gibi yapışkan yiyecekler bu süreçte tüketilmemelidir. Ayrıca alkollü ve gazlı içecekler de braketlerin yerinden oynamasına neden olabileceği için tedaviyi zorlaştırabilmektedir.
- Tedavi esnasında özellikle ağza karşı sert darbelerin alınmaması gerekmektedir. Aksi takdirde braketlerin kırılma tehlikesi bulunmaktadır. Dolayısı ile özellikle spor ile uğraşanların bu süreçte daha dikkatli olması veya spora ara vermesi gerekebilmektedir.
Ortodontik Tel Tedavisi Görülmezse Ne Olur?
Tel tedavisinin reddedilmesi durumunda; kişinin düzgün bir şekilde sıralanmış, sağlıklı bir görünüme sahip dişleri olmamaktadır. Dolayısı ile de kişi sağlıklı dişlerin kendisine vereceği güvenden mahrum kalmaktadır. Ayrıca çapraşık dişler, ağız hijyeni konusunda da zorluk çıkartmaktadır. Dişleri çapraşık olan hastalar; dişlerinin arasını temizlerken zorlanmaktadırlar ve hatta bazı dişlerin arasını temizleyememektedirler. Temizlenmeyen alanlar da çürüğe yatkın olmaktadır. Dolayısı ile de kişinin diş sağlığı bozulmaktadır.
Ortodontik tel tedavisi çoğu zaman estetik kaygılarla yaptırılıyor gibi düşünülse de; estetik kaygıların yanı sıra, dişlerin daha sağlıklı olabilmesi için de ortodontik tel tedavisi gerekmektedir. Tedaviyi reddeden hastalar, ağız hijyenlerini yeteri kadar koruyamamalarından dolayı dişlerini kaybedebilmektedirler.
Ortodontik Tel Tedavisi İle Parmak Emme Sonucu Ön Dişlerde Oluşan Balık Ağzı Görüntüsü Düzeltilebilir Mi?
Tel tedavisi ile balık ağzı görüntüsünün düzeltilebilmesi mümkündür. Öncelikle hastanın parmak emmeyi bırakması gerekmektedir. 6 yaşından önce parmak emme bırakılmış ise; hastanın dişlerinin yerine gelmesi için belirli bir süre beklenmektedir. 12 yaşına kadar hastanın dişlerinde bir düzelme gözlenmez ise; bu durumda 12 yaşından sonra ortodontik tel tedavisine başlanmaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisi İle Gömük Köpek Dişleri Yerine Getirilebilir Mi?
Tel tedavisi ile gömük dişleri düzeltmek mümkündür. Öncelikle dişlerin pozisyonları röntgende tespit edilmektedir. Bunun için panoramik röntgen veya üç boyutlu tomografiler kullanılmaktadır. Dişlerin pozisyonları tespit edildikten sonra ise tedaviye başlanmaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisi Sonrasında Verilen Apareyler Kullanılmalı Mıdır?
Tel tedavisi sonrasında kullanılacak olan apareyler; dişlerin son halini alması için önemli olmaktadır. Bir nevi pekiştirme tedavisi yerine geçmektedir. Hastanın dişlerinin yeni konumuna uyum sağlaması için gerekli olan süre boyunca bu apareylerin kullanılması gerekmektedir. Kullanılmaması durumunda ise dişler bozulabilmektedirler ve hatta tekrar eski hallerine de dönebilmektedirler. Dolayısı ile bir süre sonra uygulanan tel tedavisi boşuna olabileceği gibi, hasta yeniden tel taktırmak zorunda da kalabilmektedir. Bu yüzden doktorun tavsiye ettiği sürelerde ve anlattığı şekilde, verilen apareyler kullanılmalıdır.
Takıp çıkarılabilen apareyler haricinde; bir de retainer adı verilen sabit teller, ortodontik tel tedavisinden sonra kullanılabilmektedir. Ancak bunlar her hastaya uygulanamayacağı için doktor hangi hastaların retainer kullanabileceğine karar vermektedir.
Leave a Reply