Porselen Kaplama
Ankara Porselen Kaplama
Porselen kaplama uygulaması, estetik kaygılarla yapılmakta olan bir diş müdahalesidir. Uygulama, isteğe göre farklı açılarda, dişlere porselen malzeme ile kaplama yapılması işlemini kapsar. Porcelain veneers uygulaması ile ağız içi sağlığın yanı sıra estetik bir gülüş de hedeflenmektedir. Doğal ve estetik bir gülüş için işlemde kullanılan malzeme, birebir diş görünümünde seçilir.
Porcelain Veneers Nedir?
Porselen kaplama uygulamasının tanımı, aşınmış, çürümüş, kırılmış yada lekelenmiş dişlerde yapılan bir görsel düzenleme işlemi olarak yapılabilir. Uygulama, porselenden elde edilen malzemenin dişi tamamen kaplamasını sağlar. Her hastanın, her bir dişi için özel olarak kaplama için kalıp alınır. Kaplamanın yapılması istenen her bir diş için ayrı kalıp alınarak porselen malzemenin dişlere yapıştırılması sağlanır. Ancak işlem öncesinde dişlerin tamamen temizlenmesi, çürüklerden arındırılması gerekmektedir. İşlemde, kişilerin diş taşları temizlenir. Ardından porselen malzemeden üretilmiş diş kalıpları dişe yerleştirilerek yapıştırılması sağlanır.
Porcelain Veneers Kimlere Uygulanır?
Porselen kaplama uygulamasının yapılabileceği kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Hafif ya da orta düzeyde diş dizilimi bozuklukları
- Dişlerde eksiklik durumu
- Dolgu uygulaması ile düzenlenemeyecek durumdaki çürükler
- Ön dişlerde kırık ya da çatlak
- Estetik kaygılarla dişin güzelleştirilmesi
- Dişlerde sararma, diş beyazlatma işlemi ile düzelmeyecek derecede kararma
Bunların yanı sıra, dişlerde porcelain veneers uygulamasının yapılamayacağı durumlar da görülmektedir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Diş etlerinde sorun yaşanması, kanama yada şişme durumu görülmesi
- Kanal tedavisi gerektirecek derecede çürüklerin görülmesi
- Ağız içi enfeksiyon durumunun gözlenmesi
- Kişide şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi durumların gözlenmesi
Porcelain Veneers Çeşitleri Nelerdir?
Porselen kaplama uygulamasının çeşitleri, uygulama bölgesine göre değişiklik göstermektedir. Ön dişlerde, ön dişlerin sadece ön kısımlarında uygulanan porselen kaplama, daha çok estetik kaygılarla yapılmaktadır. Bunun yanında en kapsamlı porselen kaplama uygulaması, full porselen denen işlemdir. Bu işlemde dişlerin tamamına, arkalı önlü porselen kaplama uygulaması yapılır. Tek diş porselen kaplama uygulaması ise diş kırılmaları, çatlamaları gibi tek dişi ilgilendiren durumlarda yapılmaktadır. Ancak işlem genellikle ön iki dişe uygulanır.
Porcelain Veneers Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Porselen kaplama uygulamasının sonrasında dikkat edilecekler, klasik diş bakımını kapsar. Porselen malzeme de tıpkı doğal dişler gibi sararabilir, kararabilir. Uygun şekilde bakılmadığında malzemenin aşınması veya kırılması söz konusu olabilir. Bu nedenle sert maddelerin dişlerle kırılmaya çalışılmaması gerekir. Porselen kaplama yapılmış dişte kırılma olması durumunda, kişilerin kırılan parça ile birlikte doktora başvurmaları gerekir. Hekim, kırılan parçayı dolgu malzemesi ile dişe monte eder. Eğer bu uygulama yapılamıyorsa yeni bir porcelain veneers uygulamasına başlanır.Ayrıca aşırı asitli madde tüketimine bağlı aşınmalar da görülebilir. Bir porselen kaplama uygulamasının yaklaşık 10 yıl ömrü bulunmaktadır.
Porselen Kaplama Yapım Aşamaları Nelerdir?
Porselen kaplama yapılırken izlenen adımlar şöyledir:
- Öncelikle dişlerin yüzeyleri temizlenmektedir. Bir plak tabakası ile silme işlemi yapılırken; 0.5 milimetre ile 0.7 milimetre arasında bir miktar alınmaktadır. Anestezi gerekmeden yapılan bir işlemdir.
- Lokal anestezinin uygulanıp uygulanamayacağını diş hekimi ile beraber hasta kararlaştırmaktadır.
- Ardından kişinin dişlerinin ölçüleri alınır. Geleneksel yöntemler ile dişlerinin kalıbı çıkartılabileceği gibi, CEREC teknolojisi ile de üç boyutlu bir şekilde görüntü elde edilebilmektedir.
- Alınan kalıplara göre uygun ölçülerde dişler üretilmektedir ve bu işlem için gerekli süre yaklaşık 2 hafta olabilmektedir. Bu süreçte geçici porselen diş kaplamaları kullanılmaktadır.
- Porselen kaplama diş yapıştırıcısı kullanılarak gelen dişler tek tek yerleştirilmektedir. Dişlerin yeniden şekillenmesine veya törpülenmesine ihtiyaç duyulması halinde; bu işlem yapılmaktadır ve porselen diş kaplama işlemi sonlanmaktadır.
Kalıcı Porselen Kaplamaların Bitirilme Süreci Nasıldır?
Kalıcı kaplamaların bitirilme süreci yaklaşık 2 haftaya kadar uzayabildiği gibi; hastanın diş sayısına ve provalardan alınan sonuçlara göre de bu süre değişiklik gösterebilmektedir. Dişlerin dudak ve çevre dokulardaki ilişkisine göre provalarda gözlemler yapılmaktadır. Gözlemlerden elde edilen sonuçlara göre de kalıcı dişlerde gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.
Porselen Kaplama İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Porselen kaplama sonrası için dikkat edileceklere bakıldığında; öncelikle hastaların iyileşme süreçleri çok ağır olmadığı için günlük rutinlerinde dönmekte de zorlanmamaktadırlar. İşlem gerçekleştikten sonraki bir hafta içerisinde aşırı sıcak veya soğuk besinler tüketmemelilerdir. Ayrıca sert, yapışkan veya zor çiğnenen besinlerden de uzak durmaları istenmektedir. Ağız ve diş hijyenine özen gösterilmelidir. Gün içerisinde düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve gerektiğinde de diş ipinin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca ağız gargarası da kullanılabilmektedir.
Porselen kaplanan dişlerde kırılma, çatlama veya yerinden çıkma olması halinde; diş hekimine gidilmelidir. Çıkan veya kopan porselen kaplamayı da kişi yanında götürmelidir.
Porselen Kaplama Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?
Porselen kaplama sonrasında ağrı oluşabilmektedir. Özellikle ilk 1 hafta içerisinde hissedilen ağrı için endişe edilmemesi gerekmektedir. Diş hekimi bunu öngördüğü için işlem sonrasında kişiye ağrı kesici vermektedir. Hissedilen ağrı dayanılır seviyede bir ağrı olduğu gibi, dayanılmaz olduğu düşünüldüğünde de bu ağrı kesici kullanılmalıdır.
Porselen Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?
Porselen kaplamanın ömrüne bakıldığında; ortalama 10 sene gibi bir süre dayanabildiği görülmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber yapılan tedaviler daha verimli oldukları gibi kaplamaların ömürleri de daha uzun süreli olmaktadır. Ayrıca hasta porselen kaplama yaptırdıktan sonra, kaplamaları düzgün bir şekilde kullanmaya ne kadar özen gösterir ise; kaplamanın ömrü de o kadar artabilmektedir. 15 yıla kadar çıkartılabilmektedir.
Porselen Kaplama Dişe Zarar Verebilecek Bir Uygulama Mıdır?
Porselen kaplamanın dişe zararı bulunmamaktadır. Hastanın isteği doğrultusunda estetik sebepler ile veya ihtiyaç doğrultusunda, diş şeklindeki materyaller ile diş kaplanmaktadır. Bu işlem, dişin ömrünü uzatmaya yönelik bir işlemdir.
Sadece Kökü Kalmış Olan Bir Dişe Porselen Kaplama Yapılabilir Mi?
Ankara Porselen kaplamanın kökü kalmış bir dişe yapılabilmesi mümkün değildir. Kuronun destek alabileceği bir yapının olması gerekmektedir. Var olan diş çürük veya kırık gibi nedenlerden dolayı kuronu destekleyemiyor ise; bu durumda kanal tedavisine başvurulmaktadır. Önce kanal içerisine alt yapı oluşturulmaktadır ve sonrasında porselen kaplama işlemi yapılmaktadır.
Porselen kaplama yapmadan önce yapılan kanal tedavisi, her dişe yapılan bir işlem değildir. Dişte geniş bir çürüğün olması, sinir-damar paketinin yaralanması gibi durumlar var ise; o zaman işlem öncesinde kanal tedavisine başvurulmaktadır.
Porselen Kaplama İle Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Porselen kaplama ve zirkonyum kaplamanın farklılıkları şu şekildedir:
- Porselen diş kaplama, dayanıklılığı arttırmak amacı ile metal destekli kaplama işlemi yapılmaktadır. Ancak zirkonyum diş kaplaması metal desteksiz olmaktadır.
- Porselen kaplamalarda kullanılan metallerin ışık geçirgenliği bulunmamaktadır. Bu sebeple doğal diş renginden daha uzak bir görünüm elde edilmektedir ve dişler doğal gözükmemektedir. Ancak zirkonyuma bakıldığında; ışık geçirgenliği olan bir madde olduğu ve doğal bir diş rengini yakalayabildiği görülmektedir.
- Metal destekli porselen kaplamalar diş eti ile uyumlu değildir. Ancak zirkonyum içeriği dolayısı ile oldukça uyumludur.
- Porselen kaplamalar diş etine tam oturmadığı için dişle kaplama arasında boşlukların olması muhtemeldir. Bu boşluklardan dolayı da gıda artıkları birikebilmektedir. Ayrıca doğal dişte çürüme olabileceği gibi, ağızda koku da olabilmektedir. Zirkonyum kaplamalarda ise ağız kokusu olmamaktadır.
- Estetik kaygı taşıyan kişilerin porselen kaplamadan ziyade zirkonyum kaplama yaptırması tavsiye edilmektedir.
- Porselen kaplamada doğal dişlere; inceltme, kesme ve törpüleme gibi işlemler uygulandıktan sonra kaplama yapılmaktadır. Zirkonyum kaplamada ise dişlere yapılan inceltme ve törpüleme işlemleri daha az olmaktadır.
Leave a Reply