Protetik Restorasyonlar
Protetik Restorasyonlar
Prototik diş tedavileri, eksik diş ya da estetik açıdan zorlayıcı durumda olan dişlerin yapımı sağlanmaktadır. Protetik restorasyonlar kapsamında kişilerin ağız içi estetik ve rahatlığını sağlamak hedeflenmektedir. Doğru uygulama ile yapıldığında ağız içinde kişinin tatmin olacağı rahatlığa ulaşmasını sağlayan uygulama, kişinin ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde yapılabilmektedir.
Protetik Restorasyonların Yapılmasında Dikkat Edilecekler
Ağız içi protezlerde dikkat edilmesi gerekenler, başlangıç aşamasında ağız içi hareketlerinizdir. Eğer ağız içi protezinizi yeni yaptırdıysanız ağzınızda ve ağız içi dokularınızda uyum sorunları yaşayabilirsiniz. Ağız içi dokularınızın proteze uyum sağlaması zaman alabilir. Bu nedenle başlangıçta küçük lokmalarla yemek, iki taraflı çiğnemek daha uygun olacaktır. Ayrıca kişilerin protezi devamlı olarak ağzında tutmaması gerekmektedir. protezin geceleri çıkarılması, ıslak bir kağıt havluya sarılarak muhafaza edilmesi gerekir. Ayrıca protezlerin düzenli olarak temizlenmesi, ağız içinde mantar gibi istenmeyen organizmaların gelişmesini önler.
Protetik Restorasyonlardan Hareketli Protezler
Hareketli diş protezleri, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen, ağız kalıbı alınarak kişiye özel hazırlanan protezleri kapsamaktadır. Yeni yapılmış bir protez, başlarda hastanın alışmasını zor kılabilir. Protezin ağız içine göre yapılmış olması, ağzın proteze direkt olarak uyum sağlaması için yeterli değildir. Sadece ağız içinde diş etleri değil, dil, dudak ve yanak kısımlarının da proteze uyum sağlaması gerekmektedir. ağız dokularının uyum sağlaması aşamasında herhangi bir yaralanma olmaması, protetik restorasyonlarda kalıbın ne kadar doğru şekilde alındığına göre belirlenmektedir. Bu neden doğru bir hekim seçmek, doğru klinikten destek almak önem taşır. ancak hareketli protezin yapılması için kişinin dayanak olacak sağlam dişlere sahip olması gerekir.
Protetik Restorasyonlardan Total Protezler
Protetik total protezlerin anlamı, ağızda hiç diş kalmaması durumunda yapılacak işlemdir. Eğer dayanak oluşturacak arka dişler kullanılamıyorsa, kişinin total protez kullanması gerekecektir. Tamamen doku destekli olan bu protez, damak kalıbı alınarak yapılmaktadır. protez için kişinin damağına tam yerleşecek bir malzeme kullanılır. Dişlerin tamamının kaybedilmesi nedeniyle, bu protezde alınacak kalıp büyük önem taşımaktadır.
Bu protezler ağızdan çıkarıldıklarında kişinin çiğneme ve konuşma aktivitelerinde bozulmalar görülecektir. Ağızda hiç diş bulunmaması nedeniyle bu protezler, tüm dişleri kapsayacak şekilde yapılır. Kişinin ihtiyacı olan tüm çiğneme faaliyetlerini karşılayacak bu implantlar, düzenli temizleme ve doğru bakım ile uzun süre kullanılabilmektedir.
Protetik Restorasyonlardan Sabit Protezler
Sabit diş protezleri, hasta tarafından çıkarılması mümkün olmayan protez türleridir. Bu protezler hekim tarafından diş eti ya da implant üzerine yerleştirilir ve çıkarılamaz. Ağızda bulunan diş arası boşlukların göze çarpmaması, kayıp dişlerin yerine yenisinin yapılması amacıyla bu işlem uygulanmaktadır. İşlemde yapıştırılan dişin çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının tamamını karşılaması beklenmektedir. Protetik restorasyonlar sayesinde hastanın ağız içi diş düzeninin kalıcı olarak sağlanması hedeflenir. Dişin sağlamlığı için doğru hekimin seçilmesi önem taşımaktadır.
Protetik Restorasyonlardan Sabit Protezin Yapılma Aşamaları Nelerdir?
Sabit protezin yapılma aşamaları ortalama 4 seans gerektirmektedir. Bu seanslarda yapılanlar ise şu şekildedir:
- Öncelikle hastanın ağzında restorasyon yağılacak olan dişler, uygulanacak olan restorasyon miktarı doğrultusunda küçültülmektedir. Laboratuvar modeli alındıktan sonra ise bütün ağzının hassas ölçüsü alınmaktadır. Sonrasında ise hastanın dişlerini hangi renk istediği konusunda doktoru ile istişare yapma aşamasına geçilmektedir. Dişlerini en doğal gösterebilecek renk seçilmektedir.
- Laboratuvar ortamında hazırlanmış olan modelin zirkonyum veya metal altyapı ile ağız ortamında provası yapılmaktadır. Uyumlu hale getirebilmek için bu aşamada modelde değişiklikler yapılabilmektedir.
- Laboratuvar ortamında hazırlanmış olan porselen komşu, karşı dişler ve çevre doku ile ilişkisine göre kontrolden geçirilmektedir. Hastaya göre uygun karakterizasyonlar yapılmaktadır ve bunun bilgisi verilmektedir. Bu aşamada hastadan artık yapılacak olan işlem ile ilgili son onayı alınmaktadır.
- Onay alınan protezin laboratuar ortamında cilası yapılmaktadır ve ardından hastanın ağzında son kez denemesi yapılmaktadır. Denemeden sonra herhangi bir problem ile karşılaşılmaması durumunda; hastanın da onay vermesi ile beraber yapılan restorasyon dişin üzerine sabitlenmektedir. Yapıştırıcının sertleşmesi beklenmektedir ve sertleşme olduktan sonra da artıklar temizlenmektedir.
- Bu aşamadan sonra protetik restorasyonlar kullanıma hazır olmaktadır ve hasta protezini nasıl kullanması gerektiği ile ilgili bilgilendirilmektedir. Ağız hijyenine ve bakımına nasıl dikkat edilmesi gerektiği anlatılmaktadır.
Protetik Restorasyonda Protezlerin Yapım Aşaması Ne Kadar Sürmektedir?
Protez yapım süresi yaklaşık 1 ay ile 1.5 ay arasında bir sürede tamamlanabilmektedir. Protez takıldıktan sonra da hastanın ağzına alışması için birkaç seans daha hasta çağrılabilmektedir. Bu tamamen hastanın durumuna bağlı olarak değişen bir süreçtir. Sabit protezler için 4 seans, hareketli protezler için 5 seans verilmektedir.
Protetik Restorasyon Tedavisinden Sonra Protezlere Alışma Süreci Nasıldır?
Protezlere alışma sürecine bakıldığında; bu süreç zaman gerektirmektedir. Hastadan hastaya göre farklı geçebilmektedir ve alışma zamanı da değişmektedir. Hastaların alışma süreçlerini kolaylaştırmak için ise ağızlarına ufak lokmalar atmaları ve lokmalarını da ağızlarını açmadan yavaş yavaş çiğnemeleri gerekmektedir. Ayrıca çiğneme işlemini iki taraflı yapmaları önerilmektedir. Ağızlarının her iki tarafına da lokmaları eşit dağıtıp çiğnemelilerdir. Buna rağmen protezlerin vuran yerlerinin olması halinde; diş hekiminin ziyaret edilmesi gerekmektedir.
Ortalama 4 hafta ile 6 hafta arasında bir sürede protezlere alışabilmek ve rahat yemek yiyebilmek mümkün olmaktadır. Bu süreçte diş hekiminin tavsiyelerinin dışına çıkılmaması gerekmektedir. Ayrıca protezlerin kararlı bir şekilde kullanılması istenmektedir. Herhangi bir problemde yeni protezlerin çıkartılması ve yerine eski protezlerin takılması durumunda; hasta yeni protezlerine alışmakta zorluk çekmeye devam edecektir.
Protetetik Restorasyon Protezleri İle Normal Konuşulabilir Mi?
Protezler ile normal konuşmak, ilk zamanlarda zor olabilmektedir. Bazı seslerin telaffuz edilmesinde sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu sıkıntıların aşılabilmesi için ise; hastanın ayna karşısına geçip yüksek sesle, doğru telaffuz edemediği kelimeleri tekrar etmesi gerekmektedir.
Protetik Restorasyon Protezleri 24 Saat Devamlı Kullanılmalı Mı?
Protezlerin kullanım süresi, hastadan hastaya göre farklılık göstermektedir. Bazı özel durumlarda hastalar, protezlerini gece de takmalılardır. Bu hastalara ise; yalnız kaldıkları zaman diliminde protezlerini çıkartıp ağız dokularını dinlendirmeleri önerilmektedir. Protez kullanmaya başlayan hastalar; ilk günlerinde devamlı olarak protez kullanmalılardır. Alışma sürelerini tamamladıktan sonra sadece gündüzleri kullanıp, geceleri protezlerini çıkartabilmektedirler.
Protetik Restorasyon Protezlerinin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Protezlerin kullanım ömrü, kullanımdan kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 5 senede bir işlem uygulatmak gerekebilmektedir. Dolayısı ile hastalar protezlerini ömürleri boyunca kullanmayı düşünmemelilerdir. Bunun esas nedeni ise; protezlerin dokularındaki uyumun bozulmasıdır. Zamanla protezlerde bollaşma olmaktadır ve bu da düşmeye sebebiyet vermektedir. Hastanın yemek yemesinde zorlaşmalar meydana gelmektedir. Hastanın canlı ağzının içindeki canlı dokularda meydana gelen değişikliklere göre protezde uyulmamalar yapılması gerekmektedir. Protezin içi doldurulabileceği gibi duruma göre yeni bir protez de yapılabilmektedir. İzlenecek olan yola diş hekimi karar vereceği için hastanın protezi ile ilgili problem yaşaması halinde direkt doktora gitmesi gerekmektedir.
Protez Yapıştırıcıları Hangi Sıklıkla Kullanılmalıdır?
Protez yapıştırıcısı kullanım aralıklarının yakın olmaması gerekmektedir. Gerçekten ihtiyaç duyulduğu anlarda kullanılabilmektedir. İhtiyaç duyulduğunda protez yapıştırıcısının nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili de diş hekiminden önce bilgi alınması gerekmektedir.
Protetik Restorasyonlar Kapsamında Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
Protetik restorasyon tedavileri şunlardır:
- Diş veya implant destekli olarak sabit ve hareketli protez yapımı gerçekleştirilebilmektedir.
- Çene ve yüz protezleri yapılabileceği gibi, çene eklem tedavileri de uygulanabilmektedir.
- Bilgisayar destekli tasarım ve üretim olarak isimlendirilen dijital teknoloji ile dolgu, lamina, kuron ve köprü tedavileri; protetik restorasyon tedavileri arasındadır.
Leave a Reply