Total (Damak) Protez
Total (Damak) Protez
Total protezin tanımı, çeşitli nedenlerle tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda alt ve üst çeneye oturacak şekilde imal edilen protezler olarak yapılabilir. Bu protezlerin kullanımı için kişinin hiç dişinin kalmaması gerekir. Ağız içi kalıbının alınması ile imal edilen total protez, kişinin ağız yapısına tamamen uyum sağlar. Bu nedenle kullanımı kolay ve rahattır.
Total (Damak) Protez Kimlere Yapılır?
Total protez yapılacak kişiler, bölgesel protez için gereken dayanak dişleri dahi kaybetmiş kişilerdir. Bu protez için kişinin ağzında hiç diş olmaması gerekir. Uygulama, cerrahi işlem gerektirmemesi nedeniyle şeker ve kalp hastaları için de uygundur. Ayrıca kişilerin diş etlerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle implant yapılamaması durumunda da bu uygulamaya başvurulabilir. Uygulamanın herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kişilerin kullanım kolaylığı yaşaması amacıyla uygulamanın ağza tam oturması amaçlanmaktadır. İşlem, kişiye özel olarak alınan kalıp ile yapıldığından, çene kemiğinde meydana gelen bozukluklarda da kullanılabilir. Kemik erimesi gibi durumlarda kişilerin çene kemiklerinde meydana gelecek bozulmalarda total proteze başvurulabilir.
Total (Damak) Protez Nasıl Yapılır?
Total protez uygulamasının yapımı, kişinin kurtarılamayacak kadar çürümüş dişlerinin çekilmesi ve ağız içi sağlığının değerlendirilmesi ile başlar. İşlem öncesinde kişinin ağız içi durumu değerlendirilir. Kişinin dayanak dişlerinin varlığına bakılarak bölgesel protez ya da implanta öncelik verilir. ancak eğer dayanak olabilecek diş yoksa, kişide sürekli olarak değişen bir kemik yapısı varsa, bu durumda total protez uygulaması yapılır. Uygulama sırasında kişinin ağız ve damak kalıbı alınarak yapıma gönderilir. Kişinin ağız yapısına en uygun diş yapısının hazırlanması için gerekli ölçümlerin ardından yaklaşık 2 hafta içerisinde protezin yapımı biter.
Total (Damak) Protez Nasıl Kullanılır?
Total protezin kullanımı, kişinin uygun şekilde damak ve diş kenarlarına protezi yerleştirmesi şeklinde yapılmaktadır. Protez, geceleri yatmadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Hiç çıkarılmaması durumunda protezin damakta mantar enfeksiyonuna neden olduğu görülmüştür. Bunun yanında protezin temizliği, günde iki gün olmak üzere diş fırçası ile yapılmalıdır. Uzun ömürlü kullanımda renk değişimi olmaması için protezin düzenli olarak temizlenmesi önem kazanmaktadır. Protezde kırılma ya da çatlama görülmemesi için korunaklı bir şekilde muhafaza edilmelidir. Aşınmalara karşı asidik ortamda bulundurulmamalıdır.
Total (Damak) Protez Ömrü Ne Kadardır?
Total protezlerin kullanım süresi, kesin olarak bilinemez. Ömür boyu kullanıma uygun olarak yapılan bu protezler, bakımlarının yapılmaması durumunda kısa sürede kullanılamaz hale gelebilir.Total protez kullanımında kişinin çene yapısında meydana gelen değişiklikler nedeniyle protezin bollaşması söz konusu olabilir. Kemik erimesi, kemik kanseri gibi durumlarda bu olay yaşanırken, protezin ağza bol gelmesi durumunda hekime başvurulmalıdır. Diş eti sorunlarından dolayı diş etlerinde aşınma ya da tahriş durumunun görülmesi durumunda da protezin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durumların görülmesi halinde de hekime başvurulmalıdır.
Total (Damak) Protezler İle Estetik Bir Görünüm Oluşturulabilir Mi?
Total protez ile güzel bir gülüş sağlanması mümkündür. Dudak ve yanak bölgesinde dolgunluk oluşması, uygulanan total protez ile sağlanmaktadır. Bu sayede yüz daha genç görünebilmektedir. Ayrıca dişler estetik kurallara göre düzgün bir şekilde dizili oldukları için güzel bir gülüş oluşturulabilmektedir.
Total (Damak) Protezlerin Genel Faydaları Nelerdir?
Total protezlerin avantajları aşağıdaki gibidir:
- Hastanın zaman içerisinde sindirim sisteminin düzene girmesini sağlayan bir tedavidir.
- Diş etlerinin veya damağın zarar görmesinin önüne geçmektedir. Ayrıca eğer hasta ağız bakımına ve hijyenine özen gösterir ise; bu durumda ağız kokusu ortadan kalkmaktadır.
- Hastanın dişleri daha estetik bir görünüme ulaşmaktadır. Bu hastanın özgüvenini arttırdığı gibi, sosyal çevresinde daha iyi hissetmesine de neden olmaktadır.
- Damaklara protez yerleştirildiği için hastanın konuşmasında da düzelme olduğu görülebilmektedir.
Total (Damak) Protezlerin Yapımı Ne Kadar Süre Almaktadır?
Total protez yapım süresi; genellikle ortalama 5 seans sürmektedir. Bu da gün bazında yaklaşık 10 gün ile 15 gün arasında bir süreye denk gelmektedir. Prova seansları da yapılmaktadır. Dişlerin rengine, şekline göre hastanın ve doktorun istekleri göz önünde bulundurularak seanslar uzatılabilmektedir veya total protez yapımı zamanında bitebilmektedir.
Total (Damak) Protezlere Alışma Süreci Nasıldır?
Total protezlere alışma evresi; oldukça zordur. Takıp çıkarılabilen bir protezdir. Ancak takıp çıkartılması kolay olmamaktadır. İlk günlerde ağrı hissedilebilmektedir. Konuşma ve çiğneme gibi eylemler sırasında total protez oynayabilmektedir. Çiğneme esnasında çiğneme konforu oldukça düşük olmaktadır. Birçok hasta yaklaşık 3 ay sonra ancak total protezlere kendi dişleriymiş gibi uyum sağlayabilmektedir.
İlk iki gün; acı, vurma ve ağrı olabilmektedir. Ayrıca protez bol geliyormuş gibi hissedilebilmektedir. Buna ek olarak yemek yeme aktivitesi gerçekleştirilemeyebilmektedir. Üçüncü günden sonra yavaş yavaş yemek yenebilmektedir. Beşinci günden sonra total protez daha az sıkmaya başlamaktadır. İlk bir hafta geçirildikten sonra acıma ve vurma olmadan rahatça yemek yenebilmektedir. İkinci haftadan sonra dişlerin sadece ara sıra oynadığı gözlenmektedir. İkinci aydan sonra dil ve diş uyuşmazlığı aşılabilmektedir. Ancak üçüncü aydan sonra kişi günlük rutininde herhangi bir aksama olmadan total protezleri kullanabilmektedirler.
Tüm Dişlerini Kaybetmiş Biri Total (Damak) Protez Kullanabilir Mi?
Bütün dişlerini kaybedenler için total protez uygun olmamaktadır. Bunun yerine, gerekli sağlık şartları sağlanıyor ise implant üst rehabilitasyon yapılması gerekmektedir. Hem kullanımı daha kolay olmaktadır. Hem de dişlerin daha doğal gözükmesini sağlamaktadır.
Total (Damak) Protezler Kullanılırken Yaşanabilecek Problemler Nelerdir?
Total protezlerde karşılaşılabilecek sorunlara bakıldığında; total protez yaptırmış olan hastalar genellikle üst damaklarının tuttuğunu ancak alt damaklarının yemek yeme ve konuşma gibi eylemler sırasında oynadığını söylemektedirler. Bu oynamalar sonucunda da vuruklar olabilmektedir. Hatta ilk zamanlarda, hastaların ağızlarında yaraların oluştuğu da görülebilmektedir. Bu yaralar, hastanın proteze alışması ile beraber kısa süre içerisinde iyileşebilmektedirler.
Bu problemin yaşanma nedenine bakıldığında ise; tam diş protezleri dokudan destek aldıkları için hareketli olmaktadırlar. Ancak alt damak, üst damak ile kıyaslandığında daha az hacim kaplamaktadır. Alt çenede dilin de bulunması ile beraber; alt damak protezi, üst damak protezine göre daha hareketli olmaktadır. Dolayısı ile hastaların alt damaklarında oynama olabilmektedir.
Total (Damak) Protezlerin Her Gece Çıkartılması Gerekli Midir?
Total protezlerin geceleri çıkartılması gerekli olan bir durumdur. Hastanın dokularının dinlenebilmesi için bu işlem gerekmektedir.
Total (Damak) Protezlerin Sabit Durabilmeleri Mümkün Müdür?
Total protezlerin sabitlenebilmesi için özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması tercih edilmektedir. Protezlerin hareketlerinden şikayetçi olanların şikayetleri, bu işlem sonrasında azalmaktadır ve hatta şikayetleri ortadan kalkanlar da bulunmaktadır. Ancak kesin çözüm aranması durumunda; implant üzerine özel tutucu ile uygulanan çıtçıtlı protezin yapılması gerekmektedir. Bu protezlere overdenture protez ismi de verilmektedir.
Overdenture protez yapımı için gerekli olan implant miktarına ise; mevcut kemik miktarına göre karar verilmektedir. Ancak genellikle 2 veya 4 implant kullanımı ile protez yapılabilmektedir. Hem implanttan hem de dokudan destek aldığı için konuşurken veya yemek yerken oynama problemi ortadan kalkmaktadır. Buna ek olarak protez vuruğu ile de karşılaşılmamaktadır.
Total (Damak) Protezin Bollaşması Veya Kırılması Durumunda Tamir Edilmesi Mümkün Müdür?
Total protezin bollaşma veya kırılma halinde tamiri mümkün olabilmektedir. Diş aşınması veya kullanımdan kaynaklı sıkıntılar olmaması halinde; özel besleme materyalleri ile beraber total protez tekrar damağa uygun hale getirilebilmektedir. Tamir edilebilecek olan problemler; protez kırılması, diş düşmesi gibi problemlerdir. Tamir süresi ise ortalama 1 veya 2 gün sürmektedir.
Leave a Reply